Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
coveralzheimer.jpg

Αλτσχάιμερ: Η ασθένεια που αλλάζει το μυαλό

Όλο και πιο συχνά ακούμε ανθρώπους που έχουν συγγενείς με Αλτσχάιμερ να μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και οι πάσχοντες, στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που εξαπλώνεται συνεχώς. Οι ερευνητές έχουν βάλει τις μηχανές στο φουλ αναζητώντας τη θεραπεία της νόσου, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε ούτε την αιτία που την προκαλεί.

Το συναίσθημα που έχουν οι άνθρωποι με άνοια είναι το ίδιο που βιώνει ένα μικρό παιδί που το σηκώνει ο δάσκαλος στον πίνακα και δεν ξέρει να λύσει την άσκηση, εξηγούν οι συγγραφείς του βιβλίου Τhe Best Friends Approach to Alzheimer’s Care. Το ρούχο σε πνίγει, η φωνή σου τρεμοπαίζει, οι παλάμες σου ιδρώνουν, και το πρόσωπό σου κοκκινίζει. 

Ο ασθενής με Αλτσχάιμερ βρίσκεται κάθε μέρα σε μια τεράστια σχολική αίθουσα, στην οποία ποτέ δεν ξέρει τη σωστή απάντηση.

Στο μυαλό ενός ανθρώπου με Αλτσχάιμερ

Ο άνθρωπος με άνοια ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα. «Κάποια στοιχεία αυτής της πραγματικότητας δεν ισχύουν στη δική μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι για εκείνους δεν είναι αληθινά», λέει ο κ. Προύσκας, και προσθέτει ότι η πραγματικότητα αυτή πρέπει να γίνεται αποδεκτή χωρίς θυμό, επιμονή και τσακωμούς. Μια βαθιά αίσθηση σύγχυσης, εξευτελισμού, ντροπής, μοναξιάς και υποτίμησης λένε ότι νιώθουν οι ίδιοι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, που νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά, «σαν ένα κομμάτι ψωμί που το παίρνουν από εδώ και το ακουμπούν παραπέρα».

Η αποδοχή της ασθένειας της άνοιας και η κατανόηση των καθημερινών δυσκολιών που αυτή συνεπάγεται είναι το πρώτο βήμα στην πιο ανθρώπινη και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη