Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user yopapadimitriou
Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου
cover-alt-right.jpg
O Στιβ Μπάνον στο λόμπι του Trump Tower. [DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Η Alt-Right στο Λευκό Οίκο

Η άρια προπαγάνδα του Breitbart που βασίστηκε στις ψεύτικες ειδήσεις και τον εντυπωσιασμό παρά στην αλήθεια, κέρδισε το ίντερνετ και ο εμπνευστής της, Στιβ Μπάνον, ανταμείφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ με μια υψηλή θέση στην Ουάσιγκτον. Ο κόσμος παρακολουθεί έντρομος την εισβολή της άκρας δεξιάς στην πολιτική ζωή της Αμερικής.
O Στιβ Μπάνον στο λόμπι του Trump Tower. [DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Εκ πρώτης όψεως, το editorial των New York Times στις 19 Νοεμβρίου με θέμα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στην εποχή των κοινωνικών δικτύων μοιάζει περιφερειακή στη συγκυρία. Στις ψευδείς ειδήσεις είχε αφιερώσει λίγες μέρες πριν μεγάλο μέρος από τη συνέντευξή του στον κωμικό και παρουσιαστή Μπιλ Μάχερ και ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση, αν οι αριθμοί τους οποίους παραθέτει ο κολοσσός της αμερικάνικης δημοσιογραφίας δεν καταδείκνυαν ότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν πια αφήσει πίσω τα “επίσημα” μέσα ενημέρωσης, έχοντας μάλιστα συνεισφέρει πολύ ενεργά στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος φαίνεται να το αναγνωρίζει αυτό. Σάλο έχει προκαλέσει η απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του στρατηγικού επικεφαλής του Λευκού Οίκου ένα πρόσωπο που είναι για πολλούς συνυφασμένο με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και μάλιστα στην πιο επιθετική ακροδεξιά της εκδοχή: τον Στιβ Μπάνον, διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Breitbart που επί των ημερών της προεκλογικής κούρσας χάρισε στα εκατομμύρια αναγνωστών του μία συνεχή ροή περιεχομένου προσανατολισμένου στο να εγείρει τα πιο αντιδραστικά ένστικτα της αμερικάνικης κοινής γνώμης.

Image
000_i61m4_1.jpg
Διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο του Λος Άντζελες ενάντια στο διορισμό του Στιβ Μπάνον στο Λευκό Οίκο, 16 Νοεμβρίου 2016. [DAVID MCNEW / AFP]

Η ανάθεση ενός τόσο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη