Μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση με μικρό ορίζοντα ζωής

Το πολυνομοσχέδιο των 226 άρθρων και 1.111 σελίδων που έφερε εσπευσμένα στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τι αλλάζει για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Ο Γιώργος είναι μαθητής της Β' Λυκείου. Είναι από την τελευταία φουρνιά μαθητών, που μπήκαν με εξετάσεις από την έκτη δημοτικού σε Πειραματικό Γυμνάσιο, προτού καταργηθούν οι εξετάσεις στα Πειραματικά (όταν έπαψαν να είναι και Πρότυπα). Προετοιμάζεται ήδη για του χρόνου. Ξέρει για τις αλλαγές που σχεδιάζονται να γίνουν, αλλά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Η προσοχή του και των συμμαθητών του στα μαθήματα της Β' Λυκείου είναι ήδη μειωμένη. Προτιμούν να αξιοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες της χρονιάς για να απουσιάζουν, είτε για βόλτες με φίλους ή για να διαβάζουν από τώρα την ύλη της ερχόμενης χρονιάς, υποβοηθούμενοι από φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, που θα συνεχίσουν και το καλοκαίρι.

«Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι καλός, μέτριος, ή κακός μαθητής», εξηγεί ο ίδιος στο inside story. «Ισχύει για όλους το ίδιο. Κανείς δεν ασχολείται με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, παρά μόνο αν για κάποιο λόγο έχει ο ίδιος την “κάψα” να έχει άριστο μέσο όρο και σε αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, ασχολούμαστε μονάχα με τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούμε του χρόνου».

Ο Αλέξανδρος είναι κι αυτός μαθητής της Β΄Λυκείου, αλλά στη Θεσσαλονίκη. Εφέτος, όπως λέει, θα επικεντρωθεί μόνο στα μαθήματα κατεύθυνσης.

Προς το παρόν, από όσα έχουν γίνει γνωστά για τις αλλαγές, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην προετοιμασία τους. Ο Γιώργος θεωρεί πρόσθετη δυσκολία μόνο ότι στο μάθημα της Έκθεσης θα συνεξεταστεί και η λογοτεχνία. Γνωρίζει ότι του χρόνου δεν θα παίξει ρόλο ο βαθμός του απολυτηρίου για να μπει σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι θα γίνει με την ύλη, πόσο θα αλλάξει και πόσο θα αυξηθεί.

Ο Αλέξανδρος ξέρει ότι θα αυξηθούν οι ώρες στα μαθήματα της κατεύθυνσης και αυτό είναι όλο. Θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα γι' αυτούς, γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα: «Εμείς θα είμαστε τα πειραματόζωα και πιστεύω ότι μας βάλουν ευκολότερα θέματα. Μετά μπορεί να δυσκολέψουν τα πράγματα».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.