Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
zara.jpg

Fast Fashion: Το αληθινό κόστος των φθηνών ρούχων

Το να αγοράσεις καινούρια ρούχα ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο. Η «γρήγορη» μόδα όμως έχει πολύ μεγαλύτερα μειονεκτήματα από το χάος που δημιουργεί στις ντουλάπες μας.

Η μόδα ήταν πάντοτε εφήμερη, όμως τελευταία η διάρκεια ζωής ενός ρούχου διαρκώς συρρικνώνεται. Το φαινόμενο της fast fashion ή «γρήγορης μόδας», συνίσταται στα φθηνά ρούχα που διατίθενται μαζικά στην αγορά και ανταποκρίνονται στις τελευταίες τάσεις μόλις αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στις πασαρέλες των σχεδιαστών. Για πολλούς, οι εταιρείες-κολοσσοί του είδους «εκδημοκράτισαν» τη μόδα, κάνοντάς την προσιτή σε καταναλωτές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκλεισμένοι από αυτήν. Το επιχείρημα υπέρ των πολύ προσιτών ρούχων για όλους θέλει τη φθηνή παραγωγή να έχει επιτρέψει σε ανθρώπους κάθε κοινωνικής και οικονομικής θέσης τη συμμετοχή σε μια βιομηχανία που κάποτε είχε πολύ περιορισμένο κοινό. Η γρήγορη μόδα έσβησε τις διαχωριστικές γραμμές και όποιος θέλει πλέον, μπορεί να υιοθετήσει το στιλ που εμπνεύστηκε ο αγαπημένος του σχεδιαστής και φοράει ο αγαπημένος του σταρ – τα χρήματα δεν έχουν πια και τόση σημασία.

«Εκδημοκρατισμός» της μόδας ή απληστία;

Το στοιχείο του ελιτισμού που ανέκαθεν περιέβαλλε τις δημιουργίες των μεγάλων μετρ της πασαρέλας δεν είναι πια το ίδιο, χάρη σε αλυσίδες καταστημάτων όπως το Zara, το H&M, το Primark, η Bershka, η Benetton, το Forever 21 και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη