Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
1917.jpg
[Universal Studios/Amblin]

H αληθινή ιστορία πίσω από το «1917»

Η ταινία που προτάθηκε για 10 Όσκαρ βασίζεται στην Επιχείρηση Άλμπεριτς στο εφιαλτικό Δυτικό Μέτωπο του Α’ΠΠ και αγγίζει την ιστορία του παππού του σκηνοθέτη, του παρασημοφορημένου διαβιβαστή Άλφρεντ Μέντες.
[Universal Studios/Amblin]

Δύο νεαροί στρατιώτες πρέπει να ειδοποιήσουν ένα τάγμα για μια παγίδα των Γερμανών και να σώσουν τη ζωή 1.600 στρατιωτών, ανάμεσά τους τον αδελφό του ενός από τους δύο. «Αν αποτύχετε», προειδοποιεί ο στρατηγός που τους αναθέτει την αποστολή, «θα γίνει σφαγή». Παρακολουθούμε έναν αγώνα δρόμου στο ζοφερό σκηνικό των χαρακωμάτων του Δυτικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λάσπη, βομβαρδισμένα χωριά και έρημα τοπία είναι η ακριβής απεικόνιση του No Man’s Land, όπως ονομάστηκε τότε από τους στρατιώτες η γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα χαρακώματα των δύο αντίπαλων στρατών.

Γυρισμένο ώστε να δίνει την αίσθηση ότι είναι μονοπλάνο προκειμένου να αποδώσει την αγωνία του πραγματικού χρόνου, το 1917 προτάθηκε για 10 Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας, μακιγιάζ, μουσικής, παραγωγής, μοντάζ ήχου, μίξης ήχου, οπτικών εφέ. H επιτυχία του σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου Σαμ Μέντες έγκειται και στο ότι ενώ ο Β’ΠΠ έχει μεταφερθεί πολλές φορές με επιτυχία στη μεγάλη και μικρή οθόνη (Saving Private Ryan, Band of Brothers κ.ά.), o πιο φρικώδης Α’ΠΠ έχει να επιδείξει μόνο την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Ουδέν νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπο το 1930.

Το 1917

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη