Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cecancercureisraelis.jpg

Η αλήθεια πίσω από την είδηση για τη «θεραπεία του καρκίνου που ανακάλυψαν Ισραηλινοί επιστήμονες»

Η είδηση για την ανακάλυψη μιας επαναστατικής θεραπείας για όλους τους τύπους καρκίνου διαδόθηκε τις τελευταίες ημέρες με την ταχύτητα φλόγας στο δάσος. Αρκετοί δημοσιογράφοι, αντί να ελέγξουν τους ισχυρισμούς των επιστημόνων, φροντίζουν να υποδαυλίζουν την πυρκαγιά, εμπορευματοποιώντας την ελπίδα.

Θυμάμαι έναν συντάκτη υγείας που εργαζόταν σε μεγάλη εφημερίδα να παραπονιέται στον αρχισυντάκτη του γιατί τα θέματά του δεν τύχαιναν της προβολής που –πίστευε πως– άξιζαν. «Αν μου φέρεις θέμα με τίτλο "Ανακαλύφθηκε η θεραπεία για τον καρκίνο" θα έχεις χτύπημα στο πρωτοσέλιδο» του υποσχόταν ο αρχισυντάκτης. Και μπορεί ο εν λόγω δημοσιογράφος να αντιστάθηκε στην πρόκληση της όψιμης δημοσιότητας, αλλά αναρίθμητοι συνάδελφοί του σε όλον τον κόσμο δεν επιδεικνύουν τον παραμικρό δισταγμό. Μια απλή αναζήτηση στο Google θα σας φέρει αντιμέτωπους με σωρεία δημοσιευμάτων και αναφορών σε γνωστά και μη, ελληνικά και διεθνή μέσα. Δεν σημαίνει ότι όλες οι ειδήσεις είναι ψευδείς ή παραποιημένες, απλώς στην πλειονότητά τους βασίζονται στην ανάγκη της ανθρωπότητας να πληροφορηθεί τα πολυπόθητα νέα για τη θεραπεία της ανίατης νόσου.

Θύματα (και συχνά θύτες) της ανάγκης αυτής, φαίνεται ότι έπεσαν χιλιάδες ενημερωτικά μέσα ενημέρωσης σε όλον τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας από το Ισραήλ, που αρχικά αναπαρήχθη από τοπικά μέσα με περιορισμένη εμβέλεια. Όταν όμως η είδηση δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη Jerusalem Post υπό τον εύγλωττο τίτλο «Φάρμακο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη