Οι αλγόριθμοι είναι παντού

Ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας και λαμβάνουν μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό μας. Αυτόματα. Χωρίς εμείς να το καταλάβουμε. Οι αλγόριθμοι διαλέγουν ακόμα και τις ειδήσεις που θα διαβάσουμε, καμιά φορά μάλιστα τις γράφουν. Τους ελέγχει κανείς;
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 2014, σε ένα προάστιο του Fort Lauderdale της Φλόριντα, η Μπρίσα Μπόρντεν μαζί με τη φίλη της τρέχουν αργοπορημένες να παραλάβουν την ξαδέρφη της Μπόρντεν από το σχολείο. Ξαφνικά το μάτι τους πέφτει πάνω σε ένα ξεκλείδωτο παιδικό ποδήλατο και ένα σκούτερ. Οι δύο 18χρονες τα αρπάζουν και επιχειρούν να τα οδηγήσουν.

Είναι όμως πολύ αργά. Ένας γείτονας που έχει δει το περιστατικό έχει καλέσει την αστυνομία. Η Μπόρντεν και η φίλη της συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για κλοπή αντικειμένων συνολικής αξίας 80 δολαρίων.

Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουν ότι τα δύο παιχνίδια –που ανήκουν σε ένα εξάχρονο αγόρι– είναι πολύ μικρά γι’ αυτές, μία γυναίκα τρέχει προς το μέρος τους φωνάζοντας ότι είναι τα πράγματα του γιου της. Τα δύο κορίτσια αφήνουν αμέσως κάτω το ποδήλατο και το σκούτερ και απομακρύνονται. 

Συγκρίνετε τώρα το “έγκλημα” των δύο κοριτσιών με αυτό του 41χρονου Βέρνον Πρέιτερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα για κλοπή από καταστήματα εργαλείων αξίας 86 δολαρίων.

Ο Πρέιτερ ήταν έμπειρος κακοποιός. Είχε ήδη καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και απόπειρα ληστείας –για την οποίαν είχε εκτίσει πέντε χρόνια στη φυλακή– συν άλλη μια κλοπή. Και η Μπρίσα Μπόρντεν είχε αστυνομικό φάκελο, αλλά μόνο για κάποια πλημμελήματα που είχε διαπράξει όταν ήταν μικρότερη. Δύο ξεκάθαρα διαφορετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, κάτι περίεργο συνέβη όταν η Μπόρντεν και ο Πρέιτερ φυλακίστηκαν. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται σε φυλακές και δικαστήρια για την πρόβλεψη της πιθανότητας διάπραξης μελλοντικών εγκλημάτων έβγαλε τα εξής αποτελέσματα: η Μπόρντεν –η οποία είναι μαύρη– αξιολογήθηκε ως υψηλού κίνδυνου, ενώ ο Πρέιτερ –που είναι λευκός– κατατάχθηκε στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.