Η ρωσική επιρροή στην Αλεξανδρούπολη

H ελληνική κυβέρνηση έδωσε χαρακτήρα κατασκοπευτικού θρίλερ στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καταγγέλλοντας την ρωσική πλευρά για απόπειρα δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων, προκειμένου να αντιδράσουν στην συμφωνία των Πρεσπών. Κι όμως, η σχέση είναι παλιά ενώ μέχρι χθες κυβερνώντες και φίλοι των Ρώσων ήταν μαζί δεμένοι, με αντιμνημονιακό κόμπο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Αλεξάντερ Ποπόφ και ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης στα θυρανοίξια του ρωσικού ναϊδρίου στην Αλεξανδρούπολη τον Μάιο του 2018. [alexpolisonline.com]

Η ιστορία της ρωσικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι «ατύχημα της ιστορίας» ή προϊόν μιας συνωμοσίας, αλλά επιλογή του ελληνικού κράτους. Το 1993 η υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Βιργινία Τσουδερού, παίρνει την απόφαση να μεταφέρει τους Έλληνες της Αμπχαζίας με μία μυστική επιχείρηση από το Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη. Το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν οι Έλληνες ομογενείς στην Θράκη, ώστε να εξουδετερωθεί η πίεση από τη ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού που μόλις έχει αποκτήσει πλήρη δικαιώματα.

Το σχέδιο της εγκατάστασης αρχικά σε κοντέινερ και στη συνέχεια σε πόλεις δορυφόρους γύρω από την Ξάνθη και την Κομοτηνή πάει στραβά. Πολλοί εγκαταλείπουν την Θράκη μαζί με τους γηγενείς για μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όσοι μένουν στην Θράκη προτιμούν την Αλεξανδρούπολη, μια παραλιακή πόλη πιο σύγχρονη και με εντονότερο το στοιχείο της χριστιανικής πλειοψηφίας. Η Αλεξανδρούπολη – και δευτερευόντως η Καβάλα – αποτελούν από τις αρχές του 2000 «στόχους» της ρωσικής πολιτικής, καθώς η Μόσχα επιθυμεί στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι να οδηγήσει την απόληξη του νότιου αγωγού της Gazprom μέσω του βουλγαρικού Μπουργκάς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.