Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-vinnik.jpg
O Ρώσος Alexander Vinnik οδηγείται στο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2017. [SAKIS MITROLIDIS / AFP]

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Θα εκδώσουμε τον Ρώσο χάκερ που όλοι θέλουν;

Ο ιδιοφυής Αλεξάντερ Βίνικ, εγκέφαλος ενός ανταλλακτηρίου Bitcoin, συνελήφθη στη Χαλκιδική τον Ιούλιο υπό τις οδηγίες του FBI. Σε δύο μέρες εκδικάζεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ, αλλά τον θέλει πίσω και η Ρωσία. Στη δικαστική αίθουσα δεν θα κριθεί μόνο η τύχη του 38χρονου χάκερ, αλλά και η διεθνής νομική αντιμετώπιση όλων των ψηφιακών νομισμάτων.
O Ρώσος Alexander Vinnik οδηγείται στο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2017. [SAKIS MITROLIDIS / AFP]

Στις 15 του Ιουλίου ο 38χρονος Αλεξάντερ Βίνικ έφτασε στην Ελλάδα για διακοπές συνοδευόμενος από τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους. Λίγα λεπτά μετά την άφιξή του ξεκίνησε μια πρωτοφανής επιχείρηση παρακολούθησής του υπό την καθοδήγηση του FBI. Οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χνάρια του Βίνικ θεωρώντας τον ως εγκέφαλο του BTC-e, ενός ανταλλακτηρίου Bitcoin με καταθέσεις άνω των 7 εκατ. Bitcoins και αναλήψεις 5,5 εκατομμυρίων, και υπεύθυνο για το ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων σε Bitcoins από το 2011.

UPDATE

Στις 4 Οκτωβρίου 2017 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ. Ο συνήγορος Αλέξανδρος Λυκουρέζος άσκησε έφεση, όμως την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε την έκδοση. Η Ρωσία διαφωνεί με την έκδοση του Ρώσου στις ΗΠΑ και ζητά να εκδοθεί στην πατρίδα του, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο ίδιος ο Βίνικ.

UPDATE II

Στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ενός ανταλλακτηρίου Bitcoin. Για την ίδια υπόθεση (εκτιμώμενου ύψους $4 δισ.) το Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου έχει ήδη αποφασίσει την έκδοσή του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη