Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cerimg-7438.jpg
Στο Τέτοβο, το γκραφίτι στον τοίχο γράφει «Το Κόσοβο είναι Αλβανία».

Στα μέρη των Αλβανών της πΓΔΜ

Αδιαφορούν για το όνομα της χώρας τους, αλλά τους ενδιαφέρει η ένταξη στην ΕΕ. Οι Αλβανοί της πΓΔΜ έχουν διαφορετικά προβλήματα από αυτά των Σλαβομακεδόνων, με τους οποίους ζουν, αλλά δεν συμβιώνουν.
Στο Τέτοβο, το γκραφίτι στον τοίχο γράφει «Το Κόσοβο είναι Αλβανία».

Μπαίνοντας στο Τέτοβο, η φωνή του μουεζίνη, που ακούγεται παντού και καλεί τους πιστούς για την απογευματινή προσευχή, μας επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στην «πρωτεύουσα» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, με την διακριτή πολιτισμική της ταυτότητα.

Εδώ η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι Αλβανοί, αν και υπάρχουν και Σλαβομακεδόνες και πολλές άλλες εθνοτικές ομάδες, ακόμα και Τούρκοι, οι οποίοι πριν από αρκετές δεκαετίες αποτελούσαν περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων και σήμερα έχουν έντονη παρουσία, από το πλήθος των επιχειρήσεων και των τουρκικών καταστημάτων, μέχρι τους τουρίστες που επισκέπτονται το Τέτοβο καθημερινά, όπως άλλωστε και τα Σκόπια. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα εξάλλου το Τέτοβο κατοικούνταν από μία μεγάλη κοινότητα Τούρκων, η οποία κάποια στιγμή ήταν η μεγαλύτερη πληθυσμιακά, για αυτό και η πόλη είχε το τουρκικό όνομα «Καλκαντελέν».

Image
kitsevoimg-7663.jpg

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 οι Σλαβομακεδόνες ήταν πλειοψηφία στο Τέτοβο, αλλά στην πορεία του χρόνου αυτό ανετράπη λόγω των υψηλών γεννήσεων, αλλά και της εισόδου στη χώρα Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Με βάση τον παράγοντα της γεννητικότητας – η οποία είναι πολύ υψηλή στους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη