Η ακύρωση των εκλογών στην Πόλη και το μεγάλο ρίσκο του Έρντογαν

Η απώλεια του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, στους διαδρόμους του οποίου γεννήθηκε το «άστρο» του Έρντογαν, ήταν σοβαρό χτύπημα στο κυβερνών κόμμα και τον ίδιο προσωπικά. Η προσφυγή με την οποία ζήτησε την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών, που θα γίνουν ξανά στις 23 Ιουνίου, θεωρείται σοβαρό λάθος, καθώς αφαιρεί και το τελευταίο πρόσχημα δημοκρατίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
[Turkish Presidential Press Service/AFP]

Όταν ξεκίνησε η σταδιακή δημοσίευση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών το βράδυ της 31ης Μαρτίου, πολλοί σάστισαν με την εικόνα που διαγραφόταν στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μέχρι πρότινος άσημος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έμοιαζε να είχε κατορθώσει το ακατόρθωτο, νικώντας τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Παράλληλα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέτυχε και στις μητροπολιτικές δημαρχίες της Άγκυρας, των Αδάνων και φυσικά της Σμύρνης (στην οποία δεν έχει κατορθώσει ποτέ να εκλέξει δήμαρχο).

Την δυσπιστία διαδέχθηκε, για μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Πόλης, ο ενθουσιασμός. Η Μητροπολιτική Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης υπήρξε ακριβώς ο χώρος όπου ένας περιθωριακός τότε ισλαμιστής πολιτικός, ο Ταγίπ Έρντογαν, ξεκινούσε το 1994 την θεαματική πολιτική του άνοδο. Την χρονιά εκείνη εξελέγη δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, υποψήφιος του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας (Refah Partisi), προδρόμου του σημερινού ΑΚΡ. Από το 1994 ως σήμερα, η Μητροπολιτική Δημαρχία παρέμεινε στα χέρια του «πολιτικού ισλάμ».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.