Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
cebrainscan.jpg
[Anna Shvets/Pexels]

Ακόμη και η ήπια Covid μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου

Νέα μελέτη παρέχει τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα που πέρασαν ήπια Covid-19.
[Anna Shvets/Pexels]

Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για το πώς μπορεί να επηρεάσει η Covid τον εγκέφαλο προέρχονται από μελέτες σοβαρής λοίμωξης. Σε άτομα με σοβαρή Covid, φλεγμονώδη κύτταρα εκτός του εγκεφάλου μπορούν να εισέλθουν στον εγκεφαλικό ιστό και να εξαπλώσουν τη φλεγμονή. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία. Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί ακόμη και να έχουν αλλαγές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Για πρώτη φορά, μια νέα μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις της ήπιας Covid (δηλαδή της λοίμωξης που δεν οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο) στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν περαιτέρω ορισμένες από τις εγκεφαλικές αλλαγές που συμβάλλουν στη long Covid.

Αυτές τις ημέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από την Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Οι σαρώσεις και οι εξετάσεις του εγκεφάλου δείχνουν αλλαγές

Πολλοί άνθρωποι που έχουν πάθει Covid αναφέρουν αισθήματα «εγκεφαλικής ομίχλης», κόπωσης και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης πολύ καιρό μετά την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη