Αιχμάλωτα ζώα

Για τους ζωολογικούς κήπους, οι επισκέψεις σχολείων αποτελούν βασικό έσοδο. Κάθε Σεπτέμβρη, με την αρχή της σχολικής χρονιάς, ξεκινούν μια διαφημιστική καμπάνια για τα “εκπαιδευτικά” προγράμματα που προσφέρουν. Πόσο παιδαγωγικό όμως είναι για τους μικρούς μαθητές το να βλέπουν ζώα σε κλουβιά; Και τι σημαίνει η αιχμαλωσία για τα ζώα αυτά; Ένα αφιέρωμα με τη ματιά της Μαρίας Λούκα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
[DANIEL KARMANN/DPA/AFP]

«Θα πληρώσουν το τίμημα για την ομορφιά τους αυτά τα φτωχά θηρία. Η ανθρωπότητα θέλει να πιάσει οτιδήποτε το όμορφο, να το φυλακίσει και στη συνέχεια να έρχονται κατά χιλιάδες να το παρακολουθούν να αργοπεθαίνει». Ο Βρετανός συγγραφέας David Garnett έγραψε το βιβλίο Ένας άνδρας στον ζωολογικό κήπο σχεδόν έναν αιώνα πριν (το 1924), στηλιτεύοντας την αρπαγή ειδών από το ζωικό βασίλειο και τη μετατροπή τους σε πειθήνια εκθέματα προορισμένα να ψυχαγωγούν τον άνθρωπο-θεατή και να ανακουφίζουν μέσα από τη σημειολογία της λαβωμένης τους δύναμης το αλαζονικό του άγχος να κυριαρχεί πάνω στη φύση και τα υπόλοιπα πλάσματα.

Ζωολογικοί κήποι: μια παλιά ιστορία

Η πρακτική της αιχμαλωσίας των ζώων είναι ριζωμένη στην αρχαιότητα. Αναπτύχθηκε, όμως, ιδιαίτερα την περίοδο της αποικιοκρατίας. Τα ζώα που συλλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής εκστρατείας γίνονταν λάφυρα στα χέρια των κατακτητών και μεταφέρονταν σε πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, για να αποτελέσουν με τη σειρά τους τα σύμβολα της αυτοκρατορικής εξουσίας. Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι απλά μια ντροπιαστική καταγραφή του παρελθόντος, παρά μόνο ένα πρόδρομο καρέ μιας συνέχειας που επεκτείνεται στις μέρες μας. Οι μοντέρνοι ζωολογικοί κήποι στον πυρήνα τους αναπαράγουν την ίδια ακριβώς λογική, αναβαπτισμένη σε μια εξευγενισμένη αλλά βαθιά παρελκυστική ρητορική.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.