Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
sliman4.jpg

Αγαμέμνων Σλήμαν: Ο περιπόθητος υιός

Ο επίγονος του τυχοδιώκτη αρχαιολόγου παντρεύτηκε με ένα μικρό σκάνδαλο, έζησε στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας και ζήτησε να μην ταφεί στην Ελλάδα.

O Αγαμέμνων Σλήμαν, ο περιπόθητος υιός όπως τον αποκαλούσε ο πατέρας του, ήταν μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα με ιδεολογικές μεταστροφές και απόλυτες πεποιθήσεις. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση προκύπτει από την ανάγνωση των εβδομήντα πέντε σελίδων του βιβλίου Αγαμέμνων Σλήμαν: Ο περιπόθητος υιός που έχει γράψει η Ελένη Μπόμπου-Πρωτοπαπά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχείο.

Αν το το βιβλίο γεννά στον αναγνώστη ερωτήματα και απαντά σε κάποια μόνο, είναι επειδή στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα για τον Αγαμέμνονα, τον αδελφό της Ανδρομάχης, της συζύγου του νομικού και πολιτικού Λέοντα Μ. Μελά. Γιος της Σοφίας Εγκαστρωμένου, της δεύτερης συζύγου του Γερμανού κοσμοπολίτη αρχαιολόγου, ο Αγαμέμνων φαίνεται ότι δεν κληρονόμησε πολλά από τα χαρίσματα του πατέρα του, ούτε όμως και της μητέρας του, η οποία διακρίθηκε για την ενεργή παρουσία της σε καλλιτεχνικούς και πνευματικούς κύκλους (ήταν, για παράδειγμα, στενή συνεργάτιδα της Καλλιρρόης Παρρέν), το φιλανθρωπικό της έργο και τη συμβολή της στη δημιουργία του νοσοκομείου Σωτηρία.

Image
heinrich-schliemann.jpg
O Χάινριχ Σλίμαν με την νεαρή Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία, την ημέρα του γάμου τους, 24 Σεπτεμβρίου 1869. Εκείνος είναι 47, εκείνη 17. [Archiv des Museums für Vor- und Frühgeschichte, Staatliche Museen zu Berlin]

Παρότι διέθετε κάποιο επιχειρηματικό ταλέντο και βοήθησε στη διατήρηση της τεράστιας περιουσίας που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του (το μεγαλύτερο μερίδιο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη