Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
accabadora-.jpg

Agabbadora: Oι γυναίκες της Σαρδηνίας που αναλάμβαναν την ευθανασία

Η τελευταία «ευθανασία» στην Ιταλία υποτίθεται πως έγινε πριν από 15 χρόνια. Φυσικά ήταν παράνομη, αλλά δεν έγινε με φάρμακα, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, από γιατρό. Την έκανε η «μαμή» του χωριού, που στη Σαρδηνία ήταν για αιώνες ο άνθρωπος που έδινε ζωή, αλλά και την έπαιρνε όταν χρειαζόταν.

Το θέμα της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας απασχολεί κατά καιρούς έντονα τις σύγχρονες κοινωνίες. Όλες οι μορφές ευθανασίας απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες, με σημαντικές βέβαια εξαιρέσεις όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Κίνα και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται υπό όρους.

Στη γειτονική Ιταλία, μία «φανατικά» καθολική χώρα, ο διάλογος για την ευθανασία είναι ιδιαίτερα επίκαιρος και διχάζει την κοινή γνώμη, προκαλώντας μεγάλα ρήγματα στις παραδοσιακά ιδιαίτερα στενές σχέσεις ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία.

Ερευνητές και συγγραφείς, ωστόσο, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ιστορίες και επεισόδια που μαρτυρούν ότι σε παραδοσιακές κοινωνίες, όπως της Σαρδηνίας, η ευθανασία ήταν μια συνηθισμένη πρακτική, την οποία μάλιστα ασκούσαν εκείνες οι γυναίκες που είχαν ταυτόχρονα και τον ρόλο της μαμής της κοινότητας. Πρόκειται για ιστορίες που συγκλονίζουν και αποδεικνύουν ότι η παράδοση λειτουργεί συχνά αγνοώντας τους θεσμούς και συμπληρώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις κενά της νομοθεσίας, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας κοινωνίας.

Image
a_2_20121206_1353746687.jpg

Όταν τελείωναν οι ελπίδες

«Έριξε γρήγορες ματιές, μία στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη