Ο πολυσχιδής “μάγειρας” του Πούτιν

Το 2010, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν ένας πρώην κατάδικος που είχε πολυτελές εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα φέρεται ως ιδιοκτήτης του «εργοστασίου troll» που αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές και της εταιρείας που στέλνει Ρώσους μισθοφόρους στη Συρία. Είναι ο άνθρωπος που κάνει τις βρώμικες δουλειές του «αιώνιου προέδρου».
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
O Γεβγκένι Πριγκόζιν, στα αριστερά, σερβίρει τον Πούτιν στη Μόσχα το 2011, όταν ακόμη ο δεύτερος ήταν πρωθυπουργός. [Pool photo by Misha Japaridze]

Στις 16 Φεβρουαρίου, οι αρχές των ΗΠΑ άσκησαν διώξεις εναντίον 13 Ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών οργανισμών με την κατηγορία ότι προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παρέμβουν στις αμερικανικές πολιτικές διαδικασίες κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. Το κατηγορητήριο είχε συνταχθεί από το επιτελείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει και το όνομα του Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, ζάπλουτου επιχειρηματία και χρηματοδότη του Internet Research Agency, μιας βιομηχανίας troll με έδρα το νούμερο 55 της οδού Σαβουσκίνα στην Αγία Πετρούπολη. Η Washington Post αποκαλύπτει ότι ο Πριγκόζιν συνδέεται επίσης με δύο από τις τρεις επιχειρήσεις που διώκονται από την αμερικανική δικαιοσύνη, την Concord Consulting και Concord Catering. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω των εταιρειών χρηματοδοτήθηκε ο «πόλεμος πληροφοριών εναντίον των ΗΠΑ με στόχο να καλλιεργηθεί δυσπιστία προς τους υποψηφίους και το πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι ύποπτοι εμφανίζονταν σαν συνηθισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ακτιβιστές».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.