Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-1.jpg
[JANEK SKARZYNSKI / AFP]

Οι Πολωνέζες στον δρόμο

Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα στις 3 Οκτωβρίου στέφθηκαν με επιτυχία. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Τέσσερις γυναίκες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας μιλούν για το όραμα της εθνικιστικής πολωνικής κυβέρνησης και το τρίπτυχο Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια, που δεν τις αφήνει να εφησυχάσουν.
[JANEK SKARZYNSKI / AFP]

Στις 3 Οκτωβρίου, οι γυναίκες της Πολωνίας ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να κάνει την πρώτη υποχώρηση της θητείας της, που αυτόν το μήνα συμπληρώνει έναν χρόνο. Εκείνη την ημέρα, που έχει ήδη καταγραφεί ως η «Μαύρη Δευτέρα», περίπου 100.000 χιλιάδες γυναίκες απείχαν από τις δουλειές τους για να διαδηλώσουν στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Πλάι τους βάδιζαν και χιλιάδες άνδρες. Υπολογίζεται ότι στις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 143 πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στην απόπειρα για περαιτέρω σκλήρυνση του ήδη πολύ αυστηρού νόμου που ρυθμίζει τις αμβλώσεις. Διαδηλωτές και διαδηλώτριες ήταν όλοι ντυμένοι στα μαύρα, σε ένδειξη πένθους για την κατάλυση του δικαιώματος των γυναικών στον έλεγχο του σώματός τους. Και δεν έμειναν μόνο στον δρόμο, δημιούργησαν στο Facebook το γκρουπ Black Protest International, με το οποίο θέλουν να κάνουν γνωστό το αίτημά τους στον κόσμο.

Image
14468631_1165727563496906_541568750177726815_o.jpg

Η πρόταση για τη σκλήρυνση του νόμου που η κυβέρνηση είχε προωθήσει προς συζήτηση στην Κάτω Βουλή είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία της οργάνωσης Ordo Iuris, μιας ΜΚΟ νομικών που με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας συγκέντρωσε 450.000 υπογραφές, προσφέροντας έτσι στην κυβέρνηση το τεχνικό πρόσχημα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη