Εμανουέλ Μακρόν: Πολιτικό Uber ή νέος Ντε Γκολ;

Ο ancien monde εξαερώθηκε, τι είδους θα είναι ο καινούργιος που υπόσχεται να δημιουργήσει ο πολιτικά άκαπνος, πλην θεσμικά πανίσχυρος, 39χρονος νέος ένοικος του Palais de l’Élysée;
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
[JULIEN DE ROSA / POOL / AFP]

Παραμονές της 14ης Ιουλίου του 2016, ο Ολάντ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, όταν ο υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν σαν άλλος Βρούτος ανακοινώνει ότι από εκείνη την στιγμή αρχίζει η κατεδάφιση του παλιού, φθαρμένου πολιτικού συστήματος αναφωνώντας: «Είμαστε εσείς!»

Αφηγούμενη την στιγμή στην στήλη της στην εφημερίδα Les Échos, η Σεσίλ Κορνουντέ σημειώνει πόσο θρασύς είχε φανεί ο χαμογελαστός Μακρόν στους ελάχιστους δημοσιογράφους που είχαν παραστεί στο αυτολανσάρισμά του ως σωτήρα της Γαλλίας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ήλθε, είδε και ενίκησε. Υποστηρικτές και αντίπαλοι, πολιτικοί αναλυτές και κοινωνιoλογούντες ακόμη αναρωτιούνται πώς συνέβη αυτό το Blitzkrieg.

Προφανώς συνέτρεξαν πολλοί παράγοντες και επ’ αυτού συμφωνεί η πλειονότητα έγκριτων –Γάλλων και μη– αρθρογράφων, οι οποίοι ενέκυψαν στο φαινόμενο Μακρόν.

O εκλεκτός

Κύριος παράγοντας υπήρξε η παρακμή της παραδοσιακής πολιτικής τάξης. Διαψευσμένες υποσχέσεις, εναλλαγή σε υψηλά οφίτσια φθαρμένων προσώπων, διαφθορά και αποξένωση από μια κοινωνία που άλλαζε κατά τη διαδοχή των χρόνων υπό το βάρος νέων προβλημάτων, νέων προσκλήσεων, νέων κινδύνων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.