Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemaskswedding000_1tf9en.jpg
Γάμος στο Γιερεβάν της Αρμενίας, 14 Ιουνίου 2020. [Karen Minasyan/AFP]

Οι μάσκες σώζουν ζωές ή είναι περιττές;

Η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι το πιο αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας. Παρότι η πλειονότητα των ειδικών συγκλίνει πως είναι καίριο, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εμφανίζονται διστακτικές, ενώ στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το κοινό δεν έχει πειστεί. Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες;
Γάμος στο Γιερεβάν της Αρμενίας, 14 Ιουνίου 2020. [Karen Minasyan/AFP]

Πάνε μήνες από τότε που γράφαμε ότι η πλειονότητα των επιστημονικών μελετών συγκλίνει στο ότι το λόκνταουν σώζει ζωές. Η υπόθεση αποδείχθηκε και στην πράξη, όπως έδειξαν και οι απολογιστικές επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στη χώρα μας και διεθνώς. Πλέον όμως, η πιθανότητα εφαρμογής νέου λόκνταουν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου επιδημικού κύματος φαντάζει από δύσκολη έως απίθανη. Η επόμενη φάση στη διαχείριση της πανδημίας επιτάσσει αφενός την εγρήγορση των κυβερνήσεων (ενίσχυση υγειονομικού συστήματος, μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, έγκαιρη ιχνηλάτηση) και αφετέρου αυτό που ακούγεται αφηρημένο, αλλά είναι απολύτως συγκεκριμένο και σαφές: την άσκηση ατομικής ευθύνης, που συνίσταται στην τήρηση των μέτρων. Εν ολίγοις, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο, η διατήρηση φυσικής απόστασης με άτομα εκτός του νοικοκυριού και βέβαια η χρήση μάσκας προσώπου (ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, εκκλησίες, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς).

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη