Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
heart.jpg

Η επαναστατική θεραπεία για τα καρδιαγγειακά και –πιθανώς– τον καρκίνο του πνεύμονα

Κανακινουμάμπη: Η ονομασία της θυμίζει γλωσσοδέτη, αλλά οι ιδιότητές της είναι τόσο υποσχόμενες που αρκετοί δεν διστάζουν να τη χαρακτηρίσουν φάρμακο-θαύμα. Λέγεται ότι η συμβολή της στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων θα είναι εξίσου –αν όχι περισσότερο– σημαντική από αυτή των στατινών.

Μέχρι σήμερα, η κανακινουμάμπη χορηγούνταν σε ασθενείς με σπάνιες φλεγμονώδεις νόσους. Όμως τα ευρήματα μιας νέας κλινικής μελέτης την κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των πλέον υποσχόμενων θεραπευτικών μεθόδων για τη μείωση καρδιαγγειακών συμβάντων, αλλά και την επιβράδυνση ορισμένων τύπου καρκίνου.

«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, επειδή πλέον έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η καταπολέμηση της φλεγμονής μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Πολ Ρίντκερ. Αρκεί βέβαια να δοκιμαστεί ευρέως.

Image
rrpaulridker.jpg
Ο δρ. Πολ Ρίντκερ.

Η μελέτη φάσης ΙΙΙ (πρακτικά το τελευταίο βήμα για την αξιολόγηση ενός φαρμάκου πριν την έγκρισή του από τους αρμόδιους φορείς), που χρηματοδοτείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές στην ιστορία της φαρμακευτικής, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς τα τελευταία έξι χρόνια. Δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Εντωμεταξύ το φάρμακο απέκτησε την κωδική ονομασία ACZ885

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη