Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
hitler.jpg
Πορτρέτο του Χίτλερ πετιέται από το παράθυρο, Ολλανδία, 1945. [Rijksmuseum]

50 όχι τόσο γνωστά πράγματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα έξι χρόνια που διήρκεσε συνέβησαν πολλά. Συγκεντρώσαμε εδώ 50 περίεργα και λιγότερο γνωστά γεγονότα.
Πορτρέτο του Χίτλερ πετιέται από το παράθυρο, Ολλανδία, 1945. [Rijksmuseum]

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε η πιο πολύνεκρη πολεμική σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με πάνω από 60 εκατομμύρια θύματα. Ξέσπασε με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία και την κήρυξη του πολέμου της Γαλλίας και της Βρετανίας στον Χίτλερ. Τα εμπλεκόμενα κράτη ξεπέρασαν τα 30. Από τη μια πλευρά ήταν οι Σύμμαχοι (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΣΣΔ) και από την άλλη οι δυνάμεις του Άξονα (ναζιστική Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία). Ο πόλεμος διήρκεσε από την 1 Σεπτεμβρίου 1939 έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945.

Η εμπλοκή της Ελλάδας ξεκίνησε επίσημα στις 28/10/1940 μετά την άρνηση της κυβέρνησης να υποκύψει στο Μουσολίνι. Παρά τις αρχικές επιτυχίες του ελληνικού στρατού, την απώθηση των Ιταλών και την προώθηση των ελληνικών δυνάμεων στη βόρεια Ήπειρο, τον Απρίλη του 1941 η γερμανική επίθεση ανάγκασε τη χώρα σε συνθηκολόγηση. Θα απελευθερωνόταν τον Οκτώβριο του 1944. Τα έξι χρόνια του πολέμου κρύβουν δεκάδες περίεργα και λιγότερο γνωστά γεγονότα. Συγκεντρώσαμε εδώ 50 από αυτά:

Image
ng-2006-52-6b.jpg
Επίδειξη της γερμανικής Luftwaffe, 1939. [Associated Press/Rijksmuseum, Αmsterdam]
  1. Υπάρχει ένας λογαριασμός στο Twitter που κάνει update για τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε «πραγματικό χρόνο».

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα και να λαμβάνεις το ημερήσιο newsletter μας!

Εγγραφή χρήστη