Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
micsreporters.jpg

Κατάθεση ψυχής από 5 ακάματους «εργάτες» των μνημονίων

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της προσφυγής της Ελλάδας στην οικονομική βοήθεια της τρόικας (23 Απριλίου 2010) και την επικείμενη ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, το inside story φιλοξενεί την κατάθεση ψυχής πέντε συντακτών του οικονομικού ρεπορτάζ, που παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια πιο κοντά από τον καθένα αυτήν την ιστορική περιπέτεια της χώρας.

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το ακριτικό Καστελόριζο την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις και την προσφυγή σε μία τρόικα δανειστών: την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν οκτώ χρόνια, υπογράφτηκαν τρεις δανειακές συμβάσεις (τρία μνημόνια) και 13 επικαιροποιήσεις, και ψηφίστηκαν δεκάδες νομοσχέδια και εκατοντάδες τροπολογίες σε κείμενα χιλιάδων σελίδων, που (σχεδόν) ουδείς βουλευτής διάβαζε όταν τα ψήφιζε. Άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι οι ακάματοι εργάτες του τύπου, που παρακολούθησαν και παρακολουθούν σχεδόν επί 24ωρου βάσεως τα γεγονότα. Οι περισσότεροι διάβασαν λέξη προς λέξη τις χιλιάδες σελίδες των συμφωνιών και των νόμων που τις συνόδευσαν. Το βάρος έπεσε κυρίως στους συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών, που έπρεπε να παρακολουθούν παράλληλα τις εξελίξεις στην Αθήνα, τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον και όπου αλλού «παιζόταν» η τύχη της Ελλάδας. Κάποιοι τους αποκάλεσαν «μνημονιακούς συντάκτες» 24ωρης απασχόλησης.

Το inside

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη