Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cedef132.jpg
Ναυάγιο αρχαίου ελληνικού πλοίου που εντοπίσθηκε σχεδόν ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αρχαία Ελλάδα είναι εδώ: Δεκαπέντε αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2018

Κάθε χρόνο η ιστορία της Ελλάδας ξαναγράφεται διαφορετικά. Άλλοτε με άλματα κι άλλοτε με μικρά στοιχεία, που παίρνουν τη θέση τους στο παζλ του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. O απολογισμός του έτους που μόλις έφυγε είναι πλούσιος.
Ναυάγιο αρχαίου ελληνικού πλοίου που εντοπίσθηκε σχεδόν ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις κάθε χρονιάς μπορεί να αποκαλύψουν νέες, άγνωστες πτυχές του παρελθόντος ή να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την ερμηνεία ήδη γνωστών ευρημάτων. Τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι ανασκαφές, χωρίς όμως να αποκλείονται τα τυχαία ευρήματα, που συχνά είναι εντυπωσιακά. Οικιστικές εγκαταστάσεις, οχυρώσεις, μεμονωμένα κτίρια, νεκροταφεία, ασύλητοι τάφοι που μπορεί να συνοδεύονται από εξαιρετικά κτερίσματα για τους νεκρούς, όπως όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή γοήτρου, επίσης ψηφιδωτά, αγάλματα, αγγεία συνθέτουν μία ετήσια σοδειά. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό ευρημάτων, που στην πλειοψηφία τους παίρνουν τον δρόμο για τις αποθήκες, ώσπου να μελετηθούν και ενδεχομένως κάποια από αυτά, κάποια στιγμή να αναδειχθούν εκθεσιακά. Η διαχείρισή τους με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι μία δύσκολη υπόθεση, παρά τον μεγάλο αριθμό των μουσείων που διαθέτει η χώρα.

Image
collagekeros.jpg
Δείγματα κεραμικής από το Δεσποτικό. [Υπουργείο Πολιτισμού]

Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού διεξάγουν κατά κύριο λόγο την αρχαιολογική έρευνα, αφού μπορεί τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι ξένες αρχαιολογικές σχολές να έχουν κι αυτα τις δικές τους ανασκαφές, πάντα όμως βρίσκονται υπό την εποπτεία των υπηρεσιών του υπουργείου. Συχνά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη