100 χρόνια Cabaret Voltaire

To 2016 το Νταντά γιορτάζει τα 100 χρόνια του και πιο πολύ από όλους γιορτάζει η Ζυρίχη, όπου στο καμπαρέ-«Γιάφκα των Ντανταϊστών» γεννήθηκε το (αντι)καλλιτεχνικό κίνημα της εξέγερσης, της αντίστασης και της ελευθερίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[THOMAS BURMEISTER / DPA]

«Cabaret Voltaire: Με αυτήν την ονομασία σχηματίστηκε μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών και συγγραφέων με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο καλλιτεχνικής ψυχαγωγίας. Το καμπαρέ θα λειτουργεί στη βάση καθημερινών συναντήσεων, στις οποίες περαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τη μουσική και την ποίηση τους. Οι νεαροί καλλιτέχνες της Ζυρίχης να προσφέρουν τις ιδέες τους και την συμμετοχή τους». Έτσι παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της Ζυρίχης τα εγκαίνια του Cabaret Voltaire στις 2 Φεβρουαρίου του 1916.

Ήταν μία εξαιρετικά ανώδυνη παρουσίαση για το άντρο του Μπαλ όπου συνωστίζονταν καλλιτέχνες που επιθυμούσαν «να κατακερματίσουν ή να καταστρέψουν κάθε καλλιτεχνική φόρμα και να εξεγερθούν για χάρη της εξέγερσης». Ο Γερμανός συγγραφέας που κατέφυγε στην ουδέτερη Ελβετία μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αυτός που τους προσέφερε το καταφύγιο. Χάρη σ’ αυτόν, στο μπαρ-εστιατόριο Hollandische Μeierei που πουλούσε λουκάνικα και μπύρες στην κακόφημη τότε συνοικία Niederdof της Ζυρίχης, δημιουργήθηκε μία νησίδα ελευθερίας με το όνομα του Γάλλου φιλοσόφου, όπου μουσικοί και ποιητές καταλάμβαναν την στολισμένη με έργα τέχνης σκηνή για να διαμορφώσουν ένα από τα πιο σημαντικά (αντι)καλλιτεχνικά κινήματα όλων των εποχών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.