Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
cover-cabaret.jpg
[THOMAS BURMEISTER / DPA]

100 χρόνια Cabaret Voltaire

To 2016 το Νταντά γιορτάζει τα 100 χρόνια του και πιο πολύ από όλους γιορτάζει η Ζυρίχη, όπου στο καμπαρέ-«Γιάφκα των Ντανταϊστών» γεννήθηκε το (αντι)καλλιτεχνικό κίνημα της εξέγερσης, της αντίστασης και της ελευθερίας.
[THOMAS BURMEISTER / DPA]

«Cabaret Voltaire: Με αυτήν την ονομασία σχηματίστηκε μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών και συγγραφέων με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο καλλιτεχνικής ψυχαγωγίας. Το καμπαρέ θα λειτουργεί στη βάση καθημερινών συναντήσεων, στις οποίες περαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τη μουσική και την ποίηση τους. Οι νεαροί καλλιτέχνες της Ζυρίχης να προσφέρουν τις ιδέες τους και την συμμετοχή τους». Έτσι παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της Ζυρίχης τα εγκαίνια του Cabaret Voltaire στις 2 Φεβρουαρίου του 1916.

Image
spiegelgasse1.jpg

Ήταν μία εξαιρετικά ανώδυνη παρουσίαση για το άντρο του Μπαλ όπου συνωστίζονταν καλλιτέχνες που επιθυμούσαν «να κατακερματίσουν ή να καταστρέψουν κάθε καλλιτεχνική φόρμα και να εξεγερθούν για χάρη της εξέγερσης». Ο Γερμανός συγγραφέας που κατέφυγε στην ουδέτερη Ελβετία μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αυτός που τους προσέφερε το καταφύγιο. Χάρη σ’ αυτόν, στο μπαρ-εστιατόριο Hollandische Μeierei που πουλούσε λουκάνικα και μπύρες στην κακόφημη τότε συνοικία Niederdof της Ζυρίχης, δημιουργήθηκε μία νησίδα ελευθερίας με το όνομα του Γάλλου φιλοσόφου, όπου μουσικοί και ποιητές καταλάμβαναν την στολισμένη με έργα τέχνης σκηνή για να διαμορφώσουν ένα από τα πιο σημαντικά (αντι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη