10 σημεία που κρατήσαμε από το φετινό «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών»

Από τις δεκάδες και πολύωρες συζητήσεις που έλαβαν χώρα και φέτος στο Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζουμε 10 σημεία που ξεχωρίσαμε και πιστεύουμε ότι θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον ως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε το τέταρτο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» (Delphi Economic Forum), που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Οι συζητήσεις ήταν δεκάδες, έτσι ήταν φυσικά αδύνατο για έναν άνθρωπο να παρακολουθήσει τα πάντα. Ωστόσο, το inside story βρέθηκε στους διαδρόμους του Φόρουμ από την πρώτη μέρα, μίλησε με συμμετέχοντες και παρακολούθησε πολυάριθμες τοποθετήσεις. Από αυτό το τετραήμερο ταξίδι των ιδεών παραθέτουμε 10 σημεία που μας έκαναν εντύπωση:

1. Σύγκλιση, όχι πάντα αναμενόμενη: Για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης ακούστηκαν στο Φόρουμ οι ίδιες ιδέες από φωνές που ιδεολογικά απέχουν μεταξύ τους και στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος μίλησε μία γλώσσα εντελώς διαφορετική –αν όχι αντίθετη– με αυτήν που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Λιάκος είπε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης, με σκοπό να προχωρήσουν «υπερκομματικές» μεταρρυθμίσεις, να επέλθει «προσέλκυση επενδύσεων» και να επιτευχθεί η «κοινωνική συνοχή». Η ρητορική του κ. Λιάκου έκανε την επίσης παρούσα Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Δικτύου, να πει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα συμφωνούσε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό με ένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας που τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησαν –σε διαφορετικές κουβέντες– για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης μέσω συγχωνεύσεων ευρωπαϊκών τραπεζών και περαιτέρω ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.