Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cekidssmartphones000_1fl6f0.jpg
[Valentine Zeler/AFP]

Smartphones και ψυχική υγεία των νέων: Ας μην πανικοβαλλόμαστε

Μια πρόσφατη μελέτη δύο καθηγητριών Ψυχολογίας θέτει υπό αμφισβήτηση την εδραιωμένη άποψη για τις σοβαρές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και των «έξυπνων κινητών» στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων· ένα θέμα πολυδιάστατο και όχι τόσο ξεκάθαρο όσο τείνουμε να πιστεύουμε.
[Valentine Zeler/AFP]

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά σχετικά με τα περίφημα smartphones: για τα αναντίρρητα πλεονεκτήματά τους, για την ισχυρή επιρροή τους στον ανθρώπινο νου, για τη γιγάντωση της αγοράς τους, ακόμη και για «σκοτεινές» πτυχές της παραγωγής τους. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και μία εξίσου σημαντική πτυχή στη συζήτηση περί «έξυπνων τηλεφώνων», η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επιστημόνων, μελετητών και γονέων: οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειές τους στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων (ή, όπως θα έλεγε o Μαρκ Πρένσκι, των «ψηφιακών ιθαγενών»).

Διατυπώνονται συχνά ανησυχίες για τον τρόπο και το χρόνο χρήσης των κινητών από τους νέους και η πολιτεία δίνει έμφαση σε δράσεις όπως το Safer Internet 4 Kids και την παροχή συμβουλευτικού υλικού σε παιδιά και εφήβους. Την ίδια στιγμή, μία γρήγορη πλοήγηση σε διάφορες ιστοσελίδες αρκεί για να κατακλυστεί κανείς από πάμπολλα άρθρα για «έρευνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την χρήση των smartphones, στα οποία η σχέση παιδιών/εφήβων και smartphones προσεγγίζεται με υπεραπλουστευμένο τρόπο, με μία τεχνοφοβική οπτική που οδηγεί περισσότερο στην πρόκληση ηθικού πανικού παρά σε μία ψύχραιμη και σφαιρική συζήτηση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη