Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cedaneismoi-5-5.jpg
Αίθουσα στο Children’s Museum of Indianapolis με την έκθεση «Θησαυροί από την Αρχαία Ελλάδα. Ζωή, Μύθος και Ήρωες», ως τον Ιανουάριο του 2020.

Δανεισμοί αρχαίων και πολιτιστική διπλωματία

Πότε ξεκίνησαν οι δανεισμοί αρχαιοτήτων, ποιον σκοπό υπηρετούν, τι παίρνουμε σε αντάλλαγμα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιοι οι «αμετακίνητοι» θησαυροί του ελληνικού κράτους; Ένα θέμα που ζήτησαν οι αναγνώστες του inside story.
Αίθουσα στο Children’s Museum of Indianapolis με την έκθεση «Θησαυροί από την Αρχαία Ελλάδα. Ζωή, Μύθος και Ήρωες», ως τον Ιανουάριο του 2020.

Μετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η έκτη ιστορία, που ήταν μια ιδέα της αναγνώστριας του inside story Μαρίας Αδαμάρα.


Δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα προσπαθεί με δυσκολία να ανασυνταχθεί για να ξεπεράσει τις συνέπειές της, μία καινοφανής πρόταση διατυπώνεται προς την ελληνική κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων Μικράς Ασίας, Χένρι Μόργκενταου. Αφορά στον δανεισμό του Ερμή του Πραξιτέλη στις ΗΠΑ και την περιφορά του σε διάφορες αμερικανικές πόλεις, ώστε με τις εισπράξεις να αποπληρωθεί το προσφυγικό δάνειο, που έχει λάβει η χώρα. Το αίτημα ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και φυσικά απορρίπτεται.

Image
hermes.jpeg
Ο Ερμής γυμνός, στηρίζεται στον κορμό του δέντρου πάνω στον οποίον είναι ριγμένο το ιμάτιό του, κρατώντας στο ένα χέρι τον νεογέννητο Διόνυσο. Έργο του Πραξιτέλη, 330 π.Χ. περίπου. [Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας/© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού]

Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, το 1963, η πρόταση επανέρχεται. Αυτή τη φορά από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που αιτείται τον δανεισμό, και πάλι του Ερμή, προκειμένου να εκτεθεί στην εμπορική έκθεση της Νέας Υόρκης. Το ισχύον εκείνη την εποχή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη