Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
eugoniki.jpg

Η ευγονική είναι ακόμα ζωντανή

Aντίθετα με ό,τι νομίζουμε, η πρακτική δεν εξαφανίστηκε μαζί με τους Ναζί.

Ήταν έναν μείγμα επιστήμης και κοινωνικού κινήματος, που είχε στόχο να βελτιώσει σε βάθος χρόνου το ανθρώπινο γένος. Στον ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και στην ποπ κουλτούρα, η ευγονική θεωρείται μια μακρινή, πολύ κακή ιστορία που τελείωσε το 1945, λόγω της τροπής και των διαστάσεων που πήρε στη φασιστική Γερμανία. Οι φανατισμός των Ναζί περί καθαρότητας της φυλής και ευγονικής, οδήγησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακούσια ευθανασία και γενοκτονία. Ψυχικά ασθενείς, άτομα με αναπηρίες και “εγκληματίες” θανατώνονταν στο πρόγραμμα Αktion T4 υπό την αιγίδα κράτους και γιατρών και για πολλούς, αυτό ακριβώς το πρόγραμμα της εκκαθάρισης του πληθυσμού από ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά είναι η ουσία της επιστήμης της ευγονικής. 

Image
1_q_ijtgdlrwybffgyqpgo6g_1.jpeg
«Αν κατώτεροι άνθρωποι κάνουν 4 παιδιά με ανώτερης ποιότητας ανθρώπους, θα συμβεί αυτό». Ναζιστική προπαγανδιστική αφίσα, Αύγουστος 1936.

«Ανάμεσα στους καλύτερους και τις καλύτερες»

Το συγκεκριμένο δόγμα έχει τις ρίζες του στη Βρετανία του 19ου αιώνα (o πολυμαθής εξάδελφος του Κάρολου Δαρβίνου, Φράνσις Γκάλτον το επινόησε, όπως και τη λέξη «ευγονική», το 1883) και βασίζεται στην ιδέα ότι η ελεγχόμενη αναπαραγωγή ωφελεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τις μελλοντικές γενιές, καθώς η εγκληματικότητα και οι σωματικές και διανοητικές αναπηρίες θα εξαλείφονταν. Στο όνομα της ευγονικής, πολλές δυτικές χώρες υιοθέτησαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη