Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-kirill.jpg
Ο Πούτιν και ο Κύριλλος στον εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, 30 Ιουλίου 2017. [ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP]

Πατριάρχης Κύριλλος και πρόεδρος Πούτιν: Μια καλή συνεργασία

Είναι η επίθεση στον κινηματογράφο που προέβαλε την ταινία «Ματίλντα» με ήρωα τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας ένα μεμονωμένο επεισόδιο με κάποιους υπερορθόδοξους περιθωριακούς; Όχι, απαντά κατηγορηματικά ο Κονσταντίν Μιχαήλοφ, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Ο Πούτιν και ο Κύριλλος στον εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, 30 Ιουλίου 2017. [ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP]

Η Ματίλντα Κσεσίνσκαγια το 1890 ήταν μόλις 17 ετών και μια από τις καλύτερες μαθήτριες στην Αυτοκρατική Σχολή Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης, όταν την αντίκρισε για πρώτη φορά ο 22χρονος διάδοχος του ρωσικού θρόνου. H Πολωνέζα μπαλαρίνα και ο Νικόλαος ΙΙ, που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, πολύ σύντομα έγιναν εραστές. Η σχέση τους, που δεν ήταν καθόλου μυστική, διήρκεσε –επισήμως, έστω– έως το 1894, όταν ο Νικόλαος ΙΙ παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα.

Image
kyrill2.jpg

Η Κσεσίνσκαγια τα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε η σχέση ζούσε σε έπαυλη στην Αγία Πετρούπολη που της παραχώρησε ο Νικόλαος. Μετά τον χωρισμό τους έκανε σχέση με δύο Δούκες των Ρομανόφ. Ακόμα και όταν παντρεύτηκε τον έναν από τους δύο και γέννησε έναν γιο, δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας.

Εάν στην εποχή τους ο έρωτάς τους ήταν απολύτως αποδεκτός, σήμερα για κάποιους Ρώσους πιστούς θεωρείται σκανδαλώδης. Τόσο, που κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε κινηματογραφική αίθουσα στο Εκατερίνμπουργκ όπου θα γινόταν η πρεμιέρα μιας ταινίας που αφηγείται την ιστορία εκείνου του νεανικού έρωτα.

Image
poster.jpg

Η Ματίλντα του Αλεξέι Ουτσιτέλ δεν είχε καμία από τις προδιαγραφές που θα την έκαναν θέμα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη