Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cecancel.jpg

Όταν η κουλτούρα της ακύρωσης συναντά το εφηβικό μπούλινγκ

Οι έφηβοι δεν γνωρίζουν πάντα τη διαφορά μεταξύ της διαφωνίας και της απόλυτης απόρριψης ενός ανθρώπου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα, όμως η κουλτούρα της ακύρωσης μπορεί να έχει και θετική πλευρά.

Το cancel culture ή κουλτούρα της ακύρωσης αποτελεί ισχυρό όπλο της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στην όποια μορφή αδικίας – όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των απολύσεων των διανομέων του e-food, προ μηνών, όταν η μαζική κατακραυγή πήρε τη μορφή ψηφιακής, συνδικαλιστικής χιονοστιβάδας. Και στην περίπτωση του #metoo, διεθνούς και ελληνικού, η κουλτούρα της ακύρωσης θεωρήθηκε από τους περισσότερους κάτι θετικό.

Ταυτόχρονα όμως, ειδικά στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους πιο «αδύναμους» ή τους πιο θαρραλέους. «Θύματα αυτής της βίαιης ενέργειας θεωρώ πως μπορούν να πέσουν όλα τα παιδιά τόσο για τον τρόπο σκέψης τους ή για πράγματα που τους αρέσουν, τα οποία ίσως να μην είναι αποδεκτά από το σύνολο» λέει η Ξ.Δ., μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στη Σαλαμίνα.

Image
cancelteens.jpg

Τα ξεκαθαρίσματα των ηλικιών αυτών είναι συχνά η αθώα, δίκαιη και ανώδυνη έκφραση της κουλτούρας της ακύρωσης – ό,τι συνέβαινε πάντα, δηλαδή. Με τη διαφορά ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η καθοριστική επέμβαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου «δέκα νοματαίοι ισοδυναμούν με ολόκληρο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά λέει μία ηρωίδα-μαθήτρια της σειράς Euphoria στο HBO.

Όταν το πράγμα χοντραίνει

«Είμαι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη