Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cespiesisai-ramos-ykfyp_zat6k-unsplash.jpg
[Isai Ramos/Unsplash]

Γιατί εξαφανίζονται οι πληροφοριοδότες της CIA

Πληροφοριοδότες που «εξαφανίζονται» και διπλοί πράκτορες που συλλαμβάνονται ανεβάζουν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για τα νέα επεισόδια στο σίριαλ του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού.
[Isai Ramos/Unsplash]

Το πότε ακριβώς σήμανε συναγερμός στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια δεν είναι σαφές – τουλάχιστον σε εμάς τους «απ' έξω». Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή πρόσφατα, όντως σήμανε συναγερμός. Ο λόγος; Δεκάδες πληροφοριοδότες της CIA έχουν «εξουδετερωθεί» το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, άλλοι από αυτούς καταλήγοντας στο χώμα, άλλοι στη φυλακή και άλλοι σε λίστες (προσωρινά;) αγνοουμένων. Το θέμα έφεραν στο φως προ ημερών οι δημοσιογράφοι Τζούλιαν Μπαρνς και Άνταμ Γκόλντμαν μέσα από τις σελίδες των New York Times, επικαλούμενοι σχετικό σήμα, το οποίο εστάλη εσωτερικά από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ προς τους πράκτορες στα γραφεία της ανά την υφήλιο.

Τι αναφέρεται στο επίμαχο μήνυμα (που δεν δόθηκε ολόκληρο στη δημοσιότητα παρά μόνο ορισμένα σημεία του); Εάν το κωδικοποιούσε κανείς, θα μπορούσε να ξεχωρίσει τα εξής: Ξένοι πληροφοριοδότες χάνονται, δολοφονούνται, συλλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα, με ρυθμό αυξημένο και ως εκ τούτου ανησυχητικό – Κάποιοι στρατολογούνται εν αγνοία της CIA από τον «εχθρό» και γίνονται «διπλοί πράκτορες» – Τσεκάρετε τις πηγές σας – Προστατέψτε τους πληροφοριοδότες σας – Βγείτε από το πεδίο παρακολούθησης των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη