Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
26'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cesedar.jpg
Ο Σεντάτ Πεκέρ μιλά σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη φυλακή, τον Μάρτιο του 2014.

Ένας αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει την διαπλοκή της κυβέρνησης Έρντογαν με τον υπόκοσμο

Τα βίντεο του αυτοεξόριστου Σεντάτ Πεκέρ στο YouTube για την κυβέρνηση Έρντογαν έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό, ενώ αναζωπύρωσαν μία συζήτηση που μετρά πολλές δεκαετίες στην Τουρκία, σχετικά με το παρακράτος – την αδιάσειστη σταθερά της τουρκικής πολιτικής ζωής.
Ο Σεντάτ Πεκέρ μιλά σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη φυλακή, τον Μάρτιο του 2014.

Μέσα σε λιγότερο από μήνα, τα βίντεο που ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ανήρτησε στο YouTube έχουν αποκτήσει εκατομμύρια φανατικών θεατών. Καθένα έχει μακρά διάρκεια και περιλαμβάνει καταγγελίες που παγώνουν το αίμα των περισσότερων πολιτών. Δεκάδες εκατομμύρια τα παρακολουθούν και, όπως συμβαίνει με τις πλέον επιτυχημένες σειρές του Netflix, ζητούν επιμόνως νέα επεισόδια. Αυτοεξόριστος στο Ντουμπάι, ο Πεκέρ είναι διαβόητος ακροδεξιός, εκτελεστής του παρακράτους και επιφανές μέλος του τουρκικού υποκόσμου. Οι αποκαλύψεις του έχουν, φυσικά, προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Με δυο λόγια

Δεν είναι η πρώτη φορά που την τουρκική κοινή γνώμη συγκλονίζουν αποκαλύψεις σχετικά με το «βαθύ κράτος». Με τον όρο αυτόν οι Τούρκοι αναφέρονται στην διαπλοκή πολιτικής και μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα. Η στρατολόγηση κακοποιών από το κράτος, ώστε να κάνουν τις «βρώμικες δουλειές» του και να γίνουν εκτελεστές ανεπιθύμητων προσώπων ή ομάδων, είναι παλιά ιστορία: ανάγεται στην ύστερη οθωμανική εποχή. Την δεκαετία του 1970 πρωτοεμφανίζεται το τρίγωνο «πολιτικοί-ασφαλίτες-μαφιόζοι», που ανταλάσσουν «χάρες» και διατηρούν σχέσεις οικειότητας. Έκτοτε πολλά άλλαξαν στην Τουρκία: σημειώθηκαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη