Σειρά podcast: Η Κατηγορούμενη

Η Ελένη κρίθηκε ένοχη για την εν ψυχρώ δολοφονία της γιαγιάς της. Eπιμένει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώα. Ότι είναι θύμα δικαστικής πλάνης. Eίναι πράγματι έτσι; Ακούστε την ιστορία της σε έξι μέρη. Κάθε μέρα δημοσιεύουμε και ένα καινούργιο επεισόδιο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'
[Τατιάνα Καραπαναγιώτη]

Η Ελένη (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) είναι 33 ετών. Η Ελένη είναι ισοβίτισσα. Την συναντήσαμε πέρσι το φθινόπωρο, στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα, στη Θήβα. Εκείνη την περίοδο συμπλήρωνε ήδη τρία χρόνια στη φυλακή. Η δίκη της είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2016 και κρίθηκε ένοχη για την εν ψυχρώ δολοφονία της γιαγιάς της. Η Ελένη επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώα. Ότι είναι θύμα δικαστικής πλάνης. Είναι πράγματι έτσι; Μπορεί να έχει ήδη χάσει σχεδόν 4 χρόνια από τη ζωή της, καταδικασμένη για ένα αποτόπαιο έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ;

Η ιστορία της Ελένης έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη από την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή της κατηγορουμένης.

Με τα ίδια στοιχεία, να υπάρχει τέτοια διάσταση απόψεων; Είναι κάτι συνηθισμένο; Πώς λαμβάνονται στα ελληνικά δικαστήρια οι αποφάσεις που μπορούν να στείλουν έναν άνθρωπο για πάντα στη φυλακή; Πώς κρίνεται κάποιος ένοχος πέρα από κάθε αμφιβολία; Μπορεί η περίπτωση της Ελένης να φωτίσει κάτι από όσα εκτυλίσσονται μέσα στις δικαστικές αίθουσες της χώρας μας;


Μέρος Πρώτο: Το έγκλημα στου Ασγούρου

Πιάνουμε την ιστορία από την αρχή: Από τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2014 και την δολοφονία της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου, στο σπίτι της στην περιοχή Ασγούρου στη Ρόδο.


Μέρος Δεύτερο: Η ιστορία της Ελένης

Επιχειρούμε να γνωρίσουμε την Ελένη. Ποια είναι η ιστορία αυτής της νεαρής γυναίκας που βρέθηκε ένοχη για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα;


Μέρος 3ο: Οικογενειακοί δεσμοί

Στην αφήγηση εισάγονται και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, καθώς θα παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται η ζωή της Ελένης στη Ρόδο και ποιες είναι οι σχέσεις με την γιαγιά, τον θείο και τον αδελφό της, τον Κυριάκο.


Μέρος 4ο: Διαφορετικά σενάρια για ένα φόνο

Βλέπουμε με λεπτομέρεια όσα συνέβησαν μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας, ενώ ακούμε την εκδοχή που δίνει καθένας από τους κατηγορουμένους για τη νύχτα του φόνου.


Μέρος 5ο: Υποψίες, αποδείξεις και απορίες

Φτάνουμε στην απόφαση του δικαστηρίου και στα ερωτήματα που προκύπτουν.

 


Μέρος Έκτο: Η ανατροπή

Μια εξέλιξη φέρνει ανατροπές και προμηνύει εξελίξεις

 

 

Εικόνα oikonomakou
Έχει εργαστεί στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο, την Ελευθεροτυπία και το Marie Claire. Ήταν European Journalism Fellow στο Βερολίνο. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918-Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
3

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.