Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cezampakou.jpg
Edward Burne-Jones, Φυλλίς και ∆ηµοφών. [Birmingham Museum and Art Gallery]

Η ασυμβίβαστη Ελληνίδα που έγινε μούσα ενός μεγάλου ζωγράφου

Τον έρωτα της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου με τον προ-ραφαηλίτη Βρετανό ζωγράφο Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς εξερευνά μια καινούρια βιογραφία από τις εκδόσεις Μέλισσα.
Edward Burne-Jones, Φυλλίς και ∆ηµοφών. [Birmingham Museum and Art Gallery]

Η έμπνευση είναι ένα μυστήριο. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς, όπως έλεγε ο Mποντλέρ. Συνιστά όμως και κάτι πιο αόριστο, ένα ταλέντο, μία ενόραση, μία δυνατότητα ενσυναίσθησης αλλά και μία επιθυμία, ένα πάθος. Την άρρηκτη σχέση έμπνευσης και πάθους εκφράζει γλαφυρά ένα μεγάλο κομμάτι της τέχνης του σπουδαίου προ-ραφαηλίτη ζωγράφου Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς. Στα έργα αυτά απεικονίζεται η μορφή του μεγάλου του έρωτα, της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, μίας αντισυμβατικής προσωπικότητας του τέλους του 19ου αιώνα, που υπήρξε μούσα, καλλιτέχνις, φιλάνθρωπος, προσωπικότητα πολυσχιδής και πνεύμα ανήσυχο.

Μία πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με έργα των προ-ραφαηλιτών ζωγράφων και της ίδιας της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, παρουσίασαν μόλις πρόσφατα οι εκδόσεις Μέλισσα. Το Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, Ένα Εκθαμβωτικό Φθινόπωρο είναι μία βιογραφία, γραμμένη λιτά, περιεκτικά και με την ροή ενός παραμυθιού, με μία ρομαντική διάθεση και με προφανή θαυμασμό για την ηρωίδα, μία ιστορία που έγραψε η συγγραφέας Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά (με τη σημαντική συμβολή της εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη) μετά από έρευνα δύο περίπου δεκαετιών. Όλα ξεκίνησαν όταν, αναζητώντας τις ρίζες του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη