Η ασυμβίβαστη Ελληνίδα που έγινε μούσα ενός μεγάλου ζωγράφου

Τον έρωτα της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου με τον προ-ραφαηλίτη Βρετανό ζωγράφο Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς εξερευνά μια καινούρια βιογραφία από τις εκδόσεις Μέλισσα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Edward Burne-Jones, Φυλλίς και ∆ηµοφών. [Birmingham Museum and Art Gallery]

Η έμπνευση είναι ένα μυστήριο. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς, όπως έλεγε ο Mποντλέρ. Συνιστά όμως και κάτι πιο αόριστο, ένα ταλέντο, μία ενόραση, μία δυνατότητα ενσυναίσθησης αλλά και μία επιθυμία, ένα πάθος. Την άρρηκτη σχέση έμπνευσης και πάθους εκφράζει γλαφυρά ένα μεγάλο κομμάτι της τέχνης του σπουδαίου προ-ραφαηλίτη ζωγράφου Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς. Στα έργα αυτά απεικονίζεται η μορφή του μεγάλου του έρωτα, της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, μίας αντισυμβατικής προσωπικότητας του τέλους του 19ου αιώνα, που υπήρξε μούσα, καλλιτέχνις, φιλάνθρωπος, προσωπικότητα πολυσχιδής και πνεύμα ανήσυχο.

Μία πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με έργα των προ-ραφαηλιτών ζωγράφων και της ίδιας της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, παρουσίασαν μόλις πρόσφατα οι εκδόσεις Μέλισσα. Το Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, Ένα Εκθαμβωτικό Φθινόπωρο είναι μία βιογραφία, γραμμένη λιτά, περιεκτικά και με την ροή ενός παραμυθιού, με μία ρομαντική διάθεση και με προφανή θαυμασμό για την ηρωίδα, μία ιστορία που έγραψε η συγγραφέας Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά (με τη σημαντική συμβολή της εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη) μετά από έρευνα δύο περίπου δεκαετιών. Όλα ξεκίνησαν όταν, αναζητώντας τις ρίζες του οικογενειακού της δέντρου, η συγγραφέας συνάντησε το όνομα της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, της οποίας η οικογενειακή καταγωγή πριν από κάποιες γενιές ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.