Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ysl.jpg
Ο Ιβ Σεν Λοράν στην πλατεία Djemaa El Fna, Μαρακές. [Reginald Gray]

O Υves Saint Laurent στο Μαρόκο

Το Μαρακές έγινε το δεύτερο σπίτι του και άλλαξε για πάντα την οπτική του. Είναι απόλυτα λογικό τα εγκαίνια του μουσείου YSL στο Παρίσι να συμπέσουν με τα εγκαίνια ενός ακόμη, στη δεύτερη πιο αγαπημένη του πόλη.
Ο Ιβ Σεν Λοράν στην πλατεία Djemaa El Fna, Μαρακές. [Reginald Gray]

Ήταν η κοσμική Κλάρα Σεντ που πρότεινε να πάνε στο Μαρόκο. Μέχρι τότε ο Ιβ Σεν Λοράν και ο Πιέρ Μπερζέ περνούσαν τις διακοπές τους στις Κανάριες Νήσους μέχρι που η Κλάρα τους έπεισε να πάνε στο Μαρακές. Έφτασαν τον Φεβρουάριο του 1966 με πτήση της AirFrance. Είχαν κλείσει στο La Mamounia, που ακόμα ήταν ένα ξενοδοχείο πολυτελείας σε ντεκαντάνς, και δεν είχε ανακαινιστεί για να γίνει το παλάτι που είναι σήμερα. Έβρεχε καταρρακτωδώς και οι πελάτες του ξενοδοχείου βασάνιζαν τη ρεσεψιόν κατηγορώντας όποιον ήταν στο γκισέ για τον καιρό. Όταν μετά από μια εβδομάδα η βροχή επιτέλους σταμάτησε, ο Ιβ και ο Πιέρ είδαν το φημισμένο φως του Μαρόκου, εκείνο το φως που απλώνεται σε κάθε εσοχή και σε κάθε γωνία. «Τα πουλιά κελαηδούσαν και το όρος Άτλας, καλυμμένο με χιόνι, έκανε τον ορίζοντα πιο ζεστό και πιο μεγαλοπρεπή και το άρωμα από τα γιασεμιά έφτασε στο δωμάτιό μας», γράφει ο Πιερ στο βιβλίο του Yves Saint Laurent: A Moroccan Passion. «Ποτέ δεν ξεχάσαμε εκείνο το πρωινό, που κατά κάποιο τρόπο, καθόρισε τη μοίρα μας».

Image
212.jpg

Το Μαρόκο θύμισε στον 31χρονο Ιβ το Οράν όπου μεγάλωσε, αλλά χωρίς τον πόνο που πέρασε η πατρίδα του μέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. To ζευγάρι στο ταξίδι συνόδευε ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη