![Ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού φροντίζει μετανάστες που αποβιβάζονται από σκάφος στο Κανάριο νησί El Hierro, στις 26 Οκτωβρίου 2023. Το El Hierro, το δυτικότερο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας στον Ατλαντικό, αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κύμα αφίξεων μεταναστών από την Αφρική, οι οποίες έχουν υπερφορτώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του. [STRINGER / AFP]](/sites/default/files/styles/image_main_xs/public/2024-10/ceimmigrationafp-20231026-33z86ly-v4-highres-topshotspaineuropemigration.jpg?itok=H3l9lTKN)
Υψώνονται τα τείχη της «Ευρώπης-φρούριο»
Με την επιστροφή του φθινοπώρου πυκνώνουν ξανά τα γκρίζα σύννεφα σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο εγκρίθηκε, επιτέλους, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων. Ο νέος κώδικας της Σένγκεν, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Μαΐου και λειτουργεί από το καλοκαίρι, ήταν κι αυτός προϊόν πολυετών διαβουλεύσεων.
Το Νέο Σύμφωνο, ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί πριν το καλοκαίρι του 2026 – και ήδη είναι αισθητή η επιθυμία να κινηθεί πιο επιθετικά η ΕΕ στη λογική της «Ευρώπης-Φρούριο». Η νέα πολιτική πραγματικότητα, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, με κυβερνήσεις που στηρίζονται από την ακροδεξιά (βλ. Ολλανδία) ή που λειτουργούν υπό την πίεσή της (Γερμανία, Γαλλία), χαρακτηρίζεται από ροπή προς περαιτέρω αυστηροποίηση, ακόμα και προς μονομερείς ενέργειες που αμφισβητούν το πνεύμα του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.
![Άνδρες αιτούντες άσυλο μέσα σε εγκαταλελειμμένα παλιά βαγόνια τρένου κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθ' οδόν για να ακολουθήσουν τη Βαλκανική Οδό προς τη Βόρεια Μακεδονία, τον Οκτώβριο του 2022. [Νικόλας Οικονόμου/NurPhoto μέσω AFP]](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/2024-10/immigrantsafp-20221018-economou-refugees221011_npp3o-v1-highres-refugeesandmigrantsheadin.jpg?itok=k4U9lWDi)
Αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Frontex, οι παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ στο πρώτο οκτάμηνο του έτους έχουν μειωθεί κατά 39% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Ελλάδα, που έχει, αντιστρόφως, δει τις αφίξεις να αυξάνονται κατά το ίδιο