Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
04.jpg

Είναι μικρός ο κόσμος (των offshore)

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι οι μίζες που δόθηκαν για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των παράνομων προμηθειών εμφανίζονται και στα Panama leaks. Δεν προκαλεί έκπληξη, αφού στον κόσμο των offshore τα λεφτά είναι πολλά, αλλά οι άνθρωποι λίγοι.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ευστάθιος Βεργώνης ολοκλήρωσε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των υποβρυχίων και τις μίζες που διακινήθηκαν γύρω από αυτά.

Στις 328 σελίδες της πρότασης περιλαμβανόταν η ποινική δικογραφία για 34 κατηγορούμενους, εκ των οποίων παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη οι 32. Επίσης, αναφέρονταν τα ονόματα δεκάδων εταιρειών –ανάμεσά τους και πολλές offshore– οι οποίες φέρονται να έχουν εμπλακεί στο γαϊτανάκι του παράνομου χρήματος.

To inside story έκανε ένα απλό πείραμα: αναζήτησε στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των Panama Papers όλα τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών που μνημονεύονται στην συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση, στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού τεστ για τον βαθμό στον οποίον ο υπεράκτιος κόσμος χρησιμοποιείται για παράνομες πληρωμές σε σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν ένα μόνο από τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα, αυτό των υποβρυχίων, ενώ το υλικό των Panama Papers που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχεται από μία μόνο δικηγορική εταιρεία που εξειδικεύεται στη σύσταση offshore, την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη