Είναι μικρός ο κόσμος (των offshore)

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι οι μίζες που δόθηκαν για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των παράνομων προμηθειών εμφανίζονται και στα Panama leaks. Δεν προκαλεί έκπληξη, αφού στον κόσμο των offshore τα λεφτά είναι πολλά, αλλά οι άνθρωποι λίγοι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ευστάθιος Βεργώνης ολοκλήρωσε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των υποβρυχίων και τις μίζες που διακινήθηκαν γύρω από αυτά.

Στις 328 σελίδες της πρότασης περιλαμβανόταν η ποινική δικογραφία για 34 κατηγορούμενους, εκ των οποίων παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη οι 32. Επίσης, αναφέρονταν τα ονόματα δεκάδων εταιρειών –ανάμεσά τους και πολλές offshore– οι οποίες φέρονται να έχουν εμπλακεί στο γαϊτανάκι του παράνομου χρήματος.

To inside story έκανε ένα απλό πείραμα: αναζήτησε στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των Panama Papers όλα τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών που μνημονεύονται στην συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση, στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού τεστ για τον βαθμό στον οποίον ο υπεράκτιος κόσμος χρησιμοποιείται για παράνομες πληρωμές σε σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν ένα μόνο από τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα, αυτό των υποβρυχίων, ενώ το υλικό των Panama Papers που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχεται από μία μόνο δικηγορική εταιρεία που εξειδικεύεται στη σύσταση offshore, την παναμέζικη Mossack Fonseca.

Κι όμως, τα αποτελέσματα αυτού του απλού πειράματος είναι αποκαλυπτικά για τη συχνότητα εμφάνισης των εμπλεκόμενων σε μίζες στον υπεράκτιο κόσμο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.