Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cover-ypertameio.jpg
Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, ένα από τα 19 περιουσιακά στοιχεία προς πώληση έως το 2017.

Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Άγγελος ή δαίμονας;

Τι είναι τελικά το νέο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις: Ένας στενός κορσές που θα φορέσει η χώρα για 99 χρόνια ή ο κατάλληλος τρόπος για να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου;
Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, ένα από τα 19 περιουσιακά στοιχεία προς πώληση έως το 2017.

Ιδιωτική λέγεται η περιουσία του Δημοσίου που επιτρέπεται να δοθεί προς εκμετάλλευση, ενώ υπάρχει και η περιουσία που εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και απαγορεύεται να περάσει σε άλλα χέρια. Τα όρια ανάμεσα στις δύο κατηγορίες δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα, και βλέποντας κανείς τι έχει περάσει στο νέο υπερταμείο, καταλήγει ότι τελικά το κράτος ονομάζει ιδιωτικό οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να δοθεί για εκμετάλλευση. Με απλά λόγια, ό,τι πιάνει τιμή.

Αυτήν ακριβώς την περιουσία έχει στόχο να αξιοποιήσει το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Το inside story επιχειρεί να ρίξει φως στο νέο κατασκεύασμα που ψήφισε η κυβέρνηση, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Ξεκίνημα με αμφίβολες προοπτικές

Το ταμείο ακούει στο όνομα «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και στην πράξη αποτελεί ένα υπερ-διευθυντήριο με τέσσερα βασικά παρακλάδια, που κατέχουν χιλιάδες μικρά και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Η διοίκηση του ταμείου θα γίνεται από τεχνοκράτες. Η επιλογή θα γίνεται από το ανώτατο όργανο του ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, με απλή σύμφωνη γνώμη του υπουργού των Οικονομικών.

Το αν το νέο κατασκεύασμα θα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη