Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
goneis3.jpg

Με ποιον θα μείνουν τα παιδιά; Υπέρ, κατά και γκρίζα σημεία της συνεπιμέλειας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση και φέρνει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και συγκεκριμένα στο καθεστώς της επιμέλειας των παιδιών, προκαλεί αντιπαραθέσεις. Μιλήσαμε με όλες τις πλευρές και καταγράφουμε τα επιχειρήματά τους.

Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια τέκνων, πολλοί σύλλογοι μπαμπάδων –με την ευρεία στήριξη μαμάδων και γυναικών εν γένει– τάσσονται υπέρ των προωθούμενων αλλαγών, ζητώντας να αποκατασταθεί μια αδικία δεκαετιών, που αποκλείει τον έναν γονέα από την ανατροφή του παιδιού, δίνοντας στον άλλον την αποκλειστική επιμέλεια. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών κάνουν λόγο για ένα πρόχειρο νομοσχέδιο που θα δυσχεράνει τη θέση της μητέρας εντός κι εκτός γάμου, με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Με δυο λόγια

Ενώ η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τη συνεπιμέλεια των παιδιών, στην πράξη τα δικαστήρια αναθέτουν την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα, υπακούοντας στο στερεότυπο της γυναίκας που φροντίζει και του άντρα που φέρνει τα χρήματα. Δίνουν έτσι στις μητέρες την εξουσία λήψης των περισσότερων αποφάσεων για τη ζωή του παιδιού και το ελεύθερο να τη χρησιμοποιούν ακόμα και εκβιαστικά ή εκδικητικά απέναντι στον πατέρα. Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με διαρροές θα κάνει την συνεπιμέλεια υποχρεωτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών που μας μίλησαν συμφωνούν πως αυτή είναι η σωστή επιλογή για

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη