Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
Η πλαζ της Ωκεανίδας, 13 Αυγούστου 2023. [Spyros Bakalis/AFP]
Η πλαζ της Ωκεανίδας, 13 Αυγούστου 2023. [Spyros Bakalis/AFP]

Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες;

Γιατί κάποιες παραλίες είναι περιφραγμένες, με είσοδο ή χωρίς; Μια ιστορία διαχείρισης ενός δημόσιου αγαθού που ξεκινά από τη δεκαετία του ‘60 και κορυφώνεται στα χρόνια της κρίσης.
Η πλαζ της Ωκεανίδας, 13 Αυγούστου 2023. [Spyros Bakalis/AFP]

Αν παρακολουθείτε τα κινήματα για την νομιμότητα στις παραλίες, κάποια στιγμή μπορεί να σας δημιουργήθηκε η απορία: Αφού εκ του νόμου οι παραλίες είναι κοινόχρηστες, γιατί υπάρχουν κάποιες στις οποίες πληρώνουμε εισιτήριο στην είσοδο; Ή γιατί κάποιες φορές τις περιφράσσουν, κλείνουν τον δρόμο προς αυτές ή τις καταλαμβάνουν, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιωτικές;

Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν

Πολλές φορές ιδιώτες με σπίτια, επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα καταλύματα ή ξενοδοχειακές μονάδες που κοιτούν στη θάλασσα, χαρακτηρίζουν την παραλία μπροστά από την ιδιοκτησία τους «ιδιωτική». Κάποιοι προχωρούν ακόμα και στο τολμηρό βήμα της περίφραξης ολόκληρων κομματιών της. Άλλοι τοποθετούν έπιπλα, οριοθετώντας έναν χώρο σαν να τους ανήκει. Άλλοι φτάνουν ακόμα και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτήν.

Μπορεί όμως μια παραλία να θεωρείται ιδιωτική επειδή κάποιος έχει εκεί την επιχείρηση ή το σπίτι του; Η γρήγορη απάντηση είναι όχι.

Ο νόμος δεν αναγνωρίζει την έννοια της ιδιωτικής παραλίας. Ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα αγαθά, άμεσα συνδεδεμένα με το άρθρο 5 του Συντάγματος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προσωπική ελευθερία. Μάλιστα στο άνοιγμα της φετινής σεζόν, ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη