Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceancestryethnicityestimate.jpg
Παράδειγμα εκτίμησης καταγωγής από μία από τις εταιρείες που προσφέρουν τα σχετικά τεστ.

DNA τεστ γενετικής καταγωγής: καλοστημένη απάτη ή επιστημονικό θαύμα;

Τα καταναλωτικά τεστ που υπόσχονται να σας αποκαλύψουν την εθνοτική καταγωγή σας, και να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε άγνωστους συγγενείς, κρύβουν και αρκετές παγίδες. Είστε διατεθειμένοι να μάθετε τη γενετική κληρονομιά σας, με αντίτιμο την παραχώρηση των ευαίσθητων δεδομένων και του γονιδιώματός σας σε μία ιδιωτική εταιρεία; Ένα θέμα που ζήτησαν οι αναγνώστες του inside story.
Παράδειγμα εκτίμησης καταγωγής από μία από τις εταιρείες που προσφέρουν τα σχετικά τεστ.

Mετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η δεύτερη ιστορία, που ήταν μια ιδέα του συνδρομητή του inside story Γιώργου Μονογιούδη.


Αρχικά το είχε πάρει στην πλάκα. Αλλά όταν έφτασε από τις ΗΠΑ ένα κιτ με όλα τα απαραίτητα για το DNA τεστ, ξαφνικά σοβάρεψε. «Ομολογώ ότι το σκέφτηκα αρκετά πριν παραγγείλω το τεστ. Αλλά ακόμη περισσότερο το σκέφτηκα την ώρα που έπαιρνα δείγμα του σάλιου με τις μπατονέτες». Όπως μας λέει η Παναγιώτα Γ., περισσότερο φοβόταν μήπως ανακαλύψει κάποιο άγνωστο γενετικό νόσημα ή την προδιάθεση κάποιας βαριάς ασθένειας. «Από τη μέρα που ταχυδρόμησα τα φιαλίδια δεν έπαψα να το σκέφτομαι». Όταν τελικά έλαβε τα αποτελέσματα για τους δείκτες της υγείας της, ανακουφίστηκε διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα το πολύ ανησυχητικό – εκτός από την αυξημένη πιθανότητα για σακχαρώδη διαβήτη. Στράφηκε λοιπόν, στο δεύτερο σκέλος των αποτελεσμάτων, καθώς η αμερικανική εταιρεία είχε υποσχεθεί να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη