Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceyemenselida15.jpg
Στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. [Λάμπρος Λιάβας]

Φωτογραφίες μιας ευδαιμονούσας Υεμένης

Ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας επισκέφτηκε την Υεμένη πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Σήμερα εκθέτει τις φωτογραφίες από την περιήγησή του, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. [Λάμπρος Λιάβας]

Σήμερα η Υεμένη βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε 27,4 εκατ. πολίτες, 22,2 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια ή στήριξη, 17,8 εκατ. έχουν δύσκολη πρόσβαση σε τροφή, 8,4 εκατ. απειλούνται από υποσιτισμό και λιμοκτονία, 16 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και χώρους υγιεινής, 16,4 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Περίπου 8,4 εκατ. άνθρωποι δεν γνωρίζουν πού θα βρουν το επόμενο γεύμα τους, ενώ κάθε 10 λεπτά υπολογίζεται ότι ένα παιδί κάτω των πέντε ετών χάνει τη ζωή του από ιατρικά αντιμετωπίσιμες ασθένειες. Πάνω από δύο εκατ. παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, με τη ζωή 400.000 από αυτά να απειλείται άμεσα.

Image
yemenonmap.jpg
Η Υεμένη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της αραβικής χερσονήσου.

Αν και η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Υεμένης είναι περίπου 3.500 χιλιόμετρα και άρα μικρότερη από αυτήν που χωρίζει την Αθήνα από το Δουβλίνο, σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην αραβική χώρα. Αυτό προσπαθεί να αλλάξει η έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Λάμπρου Λιάβα, η οποία έχει τίτλο «Υεμένη-Πρόσωπα: Η Ευδαίμων Αραβία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη