Νέες κατηγορίες για τον ξενώνα Μέλλον

Τρεις άνθρωποι που πέρασαν από τη δομή προστασίας ασυνόδευτων προσφύγων Μέλλον, την οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ Νόστος, δίνουν τη δική τους μαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κτίριο της οδού Κωνσταντινουπόλεως, για όσον καιρό βρέθηκαν εκεί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
24
'

Με τον ξενώνα Μέλλον ασχοληθήκαμε πριν από δυόμισι εβδομάδες, αφιερώνοντας ένα άρθρο στις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι φιλοξενούμενοι εκεί ανήλικοι πρόσφυγες. Αμέσως μετά τη δημοσίευση δεχθήκαμε πλήθος μηνυμάτων, τόσο από ανήλικους που πέρασαν από εκεί όσο και από ενήλικες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Σήμερα δημοσιεύουμε τρεις από τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε. Τα πλήρη στοιχεία των προσώπων που καταθέτουν τις μαρτυρίες, καθώς και οι ηχογραφημένες ή γραπτές συνεντεύξεις τους, βρίσκονται στη διάθεση του inside story.

Ντ., 17, από την Τεχεράνη

Το ραντεβού μας ήταν για τη μία το μεσημέρι, σε κάποιο στενό της πλατείας Εξαρχείων. Μόλις καθίσαμε, ο 17χρονος Ντ. από την Τεχεράνη του Ιράν άρχισε να μου διηγείται την εμπειρία του στην Ελλάδα και τον ξενώνα Μέλλον.

Πώς βρέθηκες στο ΜΕΛΛΟΝ;

Έφτασα με βάρκα στη Λέσβο και από εκεί πήγα στην Αθήνα. Οι γονείς μου είναι ευκατάστατοι και είχα αρκετά λεφτά ώστε να πληρώσω διακινητές για να με πάνε στην ΠΓΔΜ. Έδωσα σε δύο από αυτούς 8.000, ωστόσο με κορόιδεψαν και δεν με βοήθησαν να περάσω τα σύνορα. Μετά πήγα στην Ειδομένη, όμως και πάλι δεν μπόρεσα να φύγω από την Ελλάδα. Τελικά μια ΜΚΟ μου είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρω γιατί είμαι ανήλικος. Με έστειλαν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου και έμεινα για μια εβδομάδα στον Ελαιώνα. Μετά με πήραν στον ξενώνα Μέλλον ως ανήλικο.

Πόσον καιρό έμεινες εκεί;

Περίπου έξι μήνες, από τις αρχές του 2016 ως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Πώς ήταν ο ξενώνας;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.