Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceenia-andritsainas-1959-k._dialeisma-pigi-doma.archi_.jpg
Το Ξενία Ανδρίτσαινας σε φωτογραφία του 1959. [Κ. Διαλεισμά/Doma]

Ξενία: Όταν ο τουρισμός συνδέθηκε με την προστασία του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής

Η γοητεία της ανεξίτηλης –αν και αποδυναμωμένης μέσα στα χρόνια– αισθητικής παρέμβασης της ελληνικής, μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο τοπίο και η άρρηκτη σχέση της με τον τουρισμό.
Το Ξενία Ανδρίτσαινας σε φωτογραφία του 1959. [Κ. Διαλεισμά/Doma]

Στέκει άδειο, χαλασμένο και λεηλατημένο· ένα τριώροφο κουφάρι, πάνω στον λόφο, στον λαιμό της χερσονήσου της Ακροναυπλίας, εκεί όπου για πολλά χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας βρίσκονταν φυλακές. Και μέσα από την εγκατάλειψή του διηγείται την ακμή του. Το Ξενία του Ναυπλίου είναι ένα επιβλητικό χάλασμα μέσα στα ενετικά και οθωμανικά χαλάσματα τριγύρω, σε μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς, με θέα στο Παλαμίδι, την παραλία της Αρβανιτιάς και την παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Image
xenia-nayplioy-foto-giorgos_papandreoy_2021.jpeg
Το Ξενία Ναυπλίου το 2021. [Γιώργος Παπανδρέου/Φωτογραφία από τη σελίδα της ομάδας Αρχιτεκτονική Μοντερνισμός Ελλάδα στο facebook]

Άνοιξε το 1961. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, ένας εκ των ταλαντούχων νέων αρχιτεκτόνων που κάλεσε ο σπουδαίος Άρης Κωνσταντινίδης για να σχεδιάσουν τα Ξενία σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας. Ο μοντερνισμός, η παράδοση και ο εκμοντερνισμένος αρχαϊσμός συνυπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους, το εντυπωσιακό λόμπι και τα 58 του δωμάτια.

Image
xenia-nayplioy-1961.jpeg
Το Ξενία Ναυπλίου, το 1961. [Φωτογραφία από τη σελίδα της ομάδας Αρχιτεκτονική Μοντερνισμός Ελλάδα στο facebook]

«Η ελληνική Ιστορία και το ελληνικό τοπίο συγκρότησαν από κοινού τον μύθο της σύγχρονης Ελλάδας. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτέλεσαν τη βάση για την είσοδο της Ελλάδας σε έναν νέο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε στη μεταπολεμική περίοδο εκμοντερνισμού της χώρας: τον τουρισμό, μια παγκόσμια βιομηχανία, στην οποία η Ελλάδα έμελλε να παίξει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη