Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
[James O’Brien/OCCRP ]
[James O’Brien/OCCRP ]

Ξεκλειδώνοντας το Ντουμπάι: Πώς το βρώμικο χρήμα βρίσκει στέγη στα ακίνητα του Εμιράτου

Το Dubai Unlocked, μια έρευνα του OCCRP και 74 μέσων ενημέρωσης από όλον τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το inside story, αποκαλύπτει πώς έριξαν χρήματα σε ακίνητα στο Ντουμπάι εγκληματίες, αξιωματούχοι και πολιτικοί υπό κυρώσεις.
[James O’Brien/OCCRP ]

Από τον 37ο όροφο του ψηλότερου ουρανοξύστη του Ντουμπάι, η σύζυγος ενός φερόμενου ως μέλους ενός βοσνιακού καρτέλ δημοσίευε στο TikTok το ένα μετά το άλλο βίντεο του κομψού ενοικιαζόμενου διαμερίσματος του ζευγαριού, στα οποία συχνά εμφανιζόταν η γκρίζα γάτα τους.

Οι εικόνες παρείχαν αρκετά στοιχεία ώστε οι δημοσιογράφοι να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του διαμερίσματος στον εμβληματικό ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα της πόλης – και το γεγονός ότι ανήκε σε έναν άλλο στόχο των διωκτικών αρχών: τον Καντίντο Νσούε Οκόμο, τον πρώην επικεφαλής της σκανδαλώδους εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος στην Ισπανία. Ο Οκόμο είναι επίσης κουνιάδος του προέδρου της χώρας από το 1979, Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, η οικογένεια του οποίου κατηγορείται από Γάλλους εισαγγελείς για λεηλασία των δημόσιων πόρων της αφρικανικής χώρας, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

DUBAI UNLOCKED

Από τον καιρό που ήταν ένας ταπεινός εμπορικός σταθμός της ερήμου μέχρι σήμερα που είναι ένας παγκόσμιος οικονομικός κόμβος, το Ντουμπάι αποτελεί εδώ και καιρό σταυροδρόμι για το εμπόριο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι χρηματοοικονομικοί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη