Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
osho.jpg
[Netflix]

Osho: Ο γκουρού με τις 93 Rolls-Royce

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix μας θυμίζει την ιστορία του αμφιλεγόμενου γκουρού και της ουτοπίας που προσπάθησε να δημιουργήσει σε μια έρημο του Όρεγκον. Οι πιστοί του στην Ελλάδα ήταν αρκετοί –και συνήθως επώνυμοι.
[Netflix]

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1984, μια γυναίκα στάθηκε πάνω από το salsa bar του εστιατορίου Taco Time στο Ντέιλς του Όρεγκον. Προσέχοντας να μην γίνει αντιληπτή, έριξε στο δοχείο με τη σάλσα ένα καφετί υγρό από μια πλαστική σακούλα που είχε στην τσάντα της. Η μεγαλύτερη βιοτρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ είχε αρχίσει.

Zoρμπάς, ο Βουδιστής

«Ραζνισπουράμ» θα ήταν το όνομα μιας πόλης που λογικά βρίσκεται κάπου στην Ιδία. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα θρησκευτικό κοινόβιο στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε ως αγροτική κοινότητα για να ζήσουν εκεί οι οπαδοί του Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς (μετέπειτα γνωστού ως Osho), του Iνδού γκουρού που τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε ένα new age κίνημα, βασισμένο –μεταξύ άλλων– στις ιδέες της ειρήνης, της συμπόνιας, της γνώσης του εαυτού και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Ο Μπαγκουάν υποστήριζε ότι είχε πεφωτιστεί στα 21 του και το όραμά του για τον «Nέο Άνθρωπο», τον οποίο αποκαλούσε «Zoρμπάς, ο Βουδιστής», απαιτούσε πειραματισμό με μια ζωή με «τον τρόπο των λευκών σύννεφων», βασισμένη στον διαλογισμό.

Image
oshoblueskyearlyyears.jpg

Πολλοί από τους οπαδούς του, οι οποίοι αποκαλούνταν «σανιάσιν», ήταν παιδιά προνομιούχας τάξης, ως επί το πλείστον Δυτικοί. Ντύνονταν αποκλειστικά με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη