Πόσο αθώα είναι τα WikiLeaks;

Όλο και περισσότεροι θαυμαστές των WikiLeaks δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τις μεθόδους που ακολουθεί ο ιδρυτής τους, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που πλέον ενδιαφέρεται κυρίως για τη συντήρηση του μύθου του. Ποιοι πληρώνουν το τίμημα της απόλυτης διαφάνειας που υπηρετούν τα WikiLeaks και με ποιους κάνει συμμαχίες ο Ασάνζ;
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'

Τους τελευταίους μήνες ο ιδρυτής των WikiLeaks έχει επανειλημμένα προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις ακτιβιστών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς στο πλαίσιο των αποκαλύψεων απόρρητων εγγράφων, έκανε ταυτόχρονα διαθέσιμα στην παγκόσμια κοινότητα στοιχεία και ευαίσθητες πληροφορίες χιλιάδων ανθρώπων. Ο ίδιος έχει σε όλες τις περιπτώσεις αρνηθεί τις κατηγορίες, αποδίδοντας στους επικριτές του από ανικανότητα έως ύποπτα κίνητρα.

Πριν πέντε χρόνια, χάρη στα WikiLeaks είδαν το φως της δημοσιότητας μια σειρά από εγκλήματα του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και πλήθος περιπτώσεων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, η προσφορά του ιδρυτή τους στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας γύρω από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας είναι ανεκτίμητη.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο πολύ πραγματικός αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι θεωρίες του Ασάνζ περί απόλυτης διαφάνειας, προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Και καθώς τα χρόνια περνούν, πληθαίνουν όσοι διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις μεθόδους του και τις συμμαχίες του. Οι επικριτές του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που βλέπει παντού συνωμοσίες, χωρίζει τον κόσμο σε οπαδούς και εχθρούς, είναι έτοιμος να κάνει συμμαχίες με πρόσωπα αμφιλεγόμενα και πολιτικούς που δεν τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι ενδιαφέρεται μόνο για τη συντήρηση του μύθου του –με κάθε τίμημα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.