Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
anoigma_eu.jpg
Το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. [PATRICK HERTZOG / AFP]

H Eυρωπαϊκή Ένωση για αρχάριους

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την ΕΕ σε 14 ερωταπαντήσεις.
Το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. [PATRICK HERTZOG / AFP]

Από τη γένεση του ελληνικού έθνους η σχέση μας με τους Ευρωπαίους ήταν και παραμένει συμπλεγματική. Ζητάμε βοήθεια από την Ευρώπη, αλλά καταριόμαστε όταν τη δίνει υπό όρους. Κορδωνόμαστε κάνοντας τους δυτικούς, όμως ενδίδουμε με πάθος σε εξάρσεις ανατολίτικες. Υπερηφανευόμαστε ως «μεγαλοφυείς προπάτορες» των ευρωπαϊκών ιδεωδών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, δεν φοβόμαστε όμως να παρουσιαστούμε ως «μωροί», αν αυτό απαιτεί η θυματοποίησή μας μπροστά στους πανούργους Δυτικούς.

Ποια είναι τελικά η ΕΕ; Είναι η Ένωση που θα μας σώσει από τα κουσούρια του Βαλκάνιου, ή ο «δούρειος ίππος» της Δύσης που επιβουλεύεται την ελευθερία μας; Μέχρι να βρείτε την απάντηση, συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να ξέρετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είναι η ΕΕ; 

Μια οικονομική και πολιτική ένωση 28 ευρωπαϊκών κρατών που καλύπτουν γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Είναι μέλη της ΕΕ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη; 

Το 1952 συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), με την οποία ξεκινά η ένωση των ευρωπαϊκών χωρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τα έξι ιδρυτικά μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη