Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

Το νέο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου προβάλλεται στον Δαναό και μας πηγαίνει ένα ταξίδι πέρα από τα όρια του θεσσαλικού κάμπου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Δύο μεγάλα ηχεία τοποθετημένα καταμεσής ενός χωραφιού σπαρμένου με ντομάτες και δυο άντρες να συζητούν για το ποια μουσική θα ξεχυθεί για να «διαποτίσει» τον θεσσαλικό κάμπο. Στο δίλημμα «Βάγκνερ ή δημοτικά τραγούδια», τα δύο ξαδέρφια Αλέξανδρος και Χρήστος θα επιλέξουν τελικά τη μουσική του γερμανού ρομαντικού συνθέτη και ποιητή του 19ου αιώνα, και κάπως έτσι θα ξεκινήσει το απρόσμενο και πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου. «Απρόσμενο» ως προς την εξέλιξη της πλοκής του, για την ιδιαιτερότητα της οποίας προϊδεάζει ο πρωτότυπος τίτλος.

Η ταινία «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» ακολουθεί τις πεισματικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Γκουσιάρη, ενός μαθηματικού ο οποίος επέστρεψε στoν τόπο καταγωγής του, ένα χωριό 30 κατοίκων ονόματι Ηλιάς στον νομό Καρδίτσας, προκειμένου να δημιουργήσει βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με πρώτη ύλη τους καρπούς από έναν παλιό σπόρο ντομάτας και να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού. Αρωγοί σε αυτήν την απαιτητική προσπάθεια είναι ο ξάδερφός του, αλλά κυρίως οι εναπομείνασες ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, μια ομάδα από αξιαγάπητους χαρακτήρες που περιβάλλουν τον Αλέξανδρο με στοργή και αγάπη και διοχετεύουν όλη τους τη θετική ενέργεια και τις δεξιότητες στη δημιουργία μοναδικών προϊόντων. Είναι βαθιά ικανοποιητικό να παρακολουθείς τη διαδικασία παραγωγής των παρασκευασμάτων ντομάτας μέσα σε γυάλινα βαζάκια. Οι γυναίκες μαζεύουν τις ντομάτες μία μία, τις καθαρίζουν με το χέρι, «πιο χειροποίητα δεν γίνεται», όπως θα σχολιάσει η Οικονόμου, και κολλούν τις ετικέτες μία-μία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.