Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover3.jpg

Τι είναι το VPN και γιατί το χρειάζονται όσοι ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους;

Όσοι θέλουν να σερφάρουν στο Facebook ενώ ο εργοδότης τους το απαγορεύει, να κατεβάζουν ταινίες από torrents χωρίς να αφήνουν ίχνη, να κάνουν online αγορές ή να επικοινωνούν με οποιονδήποτε χωρίς ο ISP να τους παρακολουθεί, το Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο τους λύνει τα χέρια –χωρίς να κινδυνεύουν να τους τα δέσουν.

To VPN (Virtual Private Network) είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, το οποίο σας επιτρέπει να συνδέεστε στο internet χωρίς τα online ίχνη σας να είναι (απόλυτα) εκτεθειμένοι στον πάροχό σας, ή σε κακόβουλους χρήστες.

Ακούγεται βαρετό; Είναι. Ταυτόχρονα όμως είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο. Για να μην πούμε, απαραίτητο.

Εξηγούμαστε: το online περιβάλλον σήμερα συνιστά ένα ναρκοπέδιο για την ασφάλεια των δεδομένων και των κινήσεων σας. Λέγοντας «κινήσεις» δεν εννοούμε (μόνο) τα websites στα οποία συνδέεστε και ενδεχομένως δεν θέλετε να το γνωρίζει οποιοσδήποτε άλλους, αλλά και μια σειρά άλλων πράξεων (εντός ή εκτός εισαγωγικών): από το νόμιμο ή παράτυπο download μιας ταινίας, την παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube, την επίσκεψη σε ένα πολιτικό φόρουμ, τη σύνδεση σε ένα κοινωνικό δίκτυο από τον υπολογιστή της δουλειάς, την αγορά κάποιου προϊόντος, την online συνομιλία με κάποιο πρόσωπο και εν γένει οτιδήποτε δεν επιθυμείτε να κοινοποιείτε σε τρίτους, για οποιονδήποτε λόγο.

Τι κάνει λοιπόν το VPN;

Ας υποθέσουμε ότι το Διαδίκτυο είναι ένας αυτοκινητόδρομος, τον οποίο επιβλέπουν κάμερες που καταγράφουν τις ακριβείς κινήσεις του κάθε αυτοκινήτου: όχι μόνο πότε μπήκε στο δρόμο και πότε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη